Реклама / Ads
2| 4737 |10.06.2014 НОВИНИ

ДКЕВР с нова методика за цените на газа

.
Източник: Булфото
ДКЕВР изработи проект на методика за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, съобщиха от регулатора.
 

Методиката гарантира, на първо място, изпълнение на задълженията по еврорегламент от 2009 година, който гарантира, че тарифите за ползватели на мрежата са недискриминационни и се определят поотделно за всяка входяща или изходяща точка от преносната система. Това означава, че цената ще се изчислява на база разходи за определено разстояние.

За разлика от досега действащата методика, новата предвижда таксите за мрежата да не бъдат изчислявани на основата на "договорни пътеки". Гарантирано е преминаването от системата "пощенска марка" към тарифна система "вход-изход".

Методиката определя подхода за определяне на цените, като гарантира, че той ще бъде еднакъв за двете мрежи - национална и транзитна. Механизмите за разпределение на разходите и методиката за определяне на тарифите по отношение на входящите и изходящите точки се одобряват от ДКЕВР.

Комисията има правомощието да коригира необходимите приходи, упражнявайки по този начин функциите си по ценово регулиране на преносния оператор.

Цените се основават на утвърдени от ДКЕВР разрешени приходи, включващи оперативните разходи, годишни амортизационни отчисления и възвръщаемост върху балансовата стойност на активите, с които оперира и ще оперира дружеството; на необходимия за дейността оборотен капитал за разглеждан регулаторен период, както и на справедливото разпределение на приходите по входни и изходни точки, което се базира на географското разпределение на разходите и реалните активи.

Обществено обсъждане на проекта на методика за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, ще се проведе в средата на следващия месец.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 5320 |08.06.2014 Софиянски: Нова конституция с възможност за излизане от ЕС . 9| 5286 |06.06.2014 Йовчев и Златанова отличниците на Орешарски . 33| 5498 |06.06.2014 Д. Найденова: Станишев е поискал да бъде премиер . 9| 5110 |05.06.2014 Ройтерс:Избори и нова политическа нестабилност в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads