Реклама / Ads
13| 7203 |16.11.2021 НОВИНИ

Днес: Шопен, панфиловци, мръсната игра с машините и мнооого толерантност…

.
Варшавското гето
Веселин Тодоров, директор на „Сиела Норма“ за пореден път разтегли дъвката по казуса с „появилите се“ неочаквано машини за гласуване. Увърташе с плаха усмивка и плахо изрече, че този, който е предизвикал съмненията по отношение на „онези“ 228 машини, трябва да има морални угризения.
 

Тодоров не назова за кой говори. Помагаме му.

 

Бойко Борисов, 07.11.21: „Вчера ги хванахме по боксерки и още нямаме отговор за допълнителните 228 машини, какъвто да ни удовлетвори. 228 машини по 1000 гласа са 228 000 гласа – една цяла партия".

 

Тодоров, ето кой създаде скандала, защо увърташ? Някаква причина ли има?

 

Мръсна игра – това е скандалът с машините, сътворен от Борисов.

 

В този смисъл е доста забавно медии да съобщават, че днес е Международен ден на толерантността. На 16 ноември 1995 г. държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията на принципите за толерантност. През 1996 г. Общото събрание на ООН предлага 16 ноември за Международният ден на толерантността. Декларацията на принципите за толерантност гласи, че всички хора са различни по природа, но равни по своето достойнство и права. Според документа толерантността означава уважение, приемане и разбиране на многообразието от култури, форми на себеизразяване и начини за проявление на индивидуалността.

 

Трудно стават нещата с толерантността у нас, ще се съгласите.

 

***

На 16 ноември 1941 г. по време на отбраната на Москва от хитлеровите воски 28 бойци от дивизията на ген. Панфилов извършват безсмъртния си подвиг в битката до село Дубосеково. На този ден ден германските части започват офанзива, като планират бързо да превземат Москва и победоносно да сложат край на кампанията от 1941 г. В продължение на четири часа, под силен артилерийски огън и бомбардировки от въздуха, хората на Панфилов задържат десетки вражески танкове и пехота. При тези боеве се ражда изразът: Зад нас е Москва, няма място за отстъпление“ (За нами Москва, отступать некуда.).

Днес се появяват писания и твърдения, че подвигът на панфиловци е измислен от военен кореспондент, за да се повдигне духа на защитниците на Москва. Кореспондентът пък изпълнил разпореждане отгоре…

 

***

На същата дата, но година по-рано хитлеристка Германия създава Варшавското гето, като част от плана за Холокоста. Там са заселени над 480 хил. евреи от Полша, Германия и други страни. От тях оцеляват около 37 хиляди…

Хайнц Ауерсвалд от СС е комисар по еврейските въпроси във Варшава по това време. Доктор по право, човек с разностранни интереси. Харесвал много музиката на полския композитор Шопен.

И каква ирония на съдбата – на същата дата през 1848 г. великият композитор и поет Фредерик Шопен за последен път излиза пред публика в Лондон. През живота си той рядко – не повече от 30 пъти, участва в концерти. В Лондон Шопен вече е болен и свири не повече от час. Оттам заминава за Париж, където умира няколко месеца по-късно.

Та се питаме, какво щеше да стане с автора на едни от най-благозвучните концерти, сонати и балади за пиано, ако се бе родил по-късно, когато неговия фен от СС Ауерсвалд командваше Варшава? Каква форма на толерантност щеше да се приложи?

 

***

И понеже е Ден на толерантността трябва да споменем, че на тази дата през 1945 г. е създадена ЮНЕСКО – Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Целта на организацията е да допринесе за укрепване на мира и сигурността чрез разширяване на сътрудничеството между народите в областта на образованието, науката и културата в интерес на осигуряване на всеобщо уважение и справедливост. Дейностите на ЮНЕСКО обхващат много области, както и проблеми на дискриминацията Понастоящем тя има 193 държави-членки, 2 държави-наблюдатели и 11 асоциирани членове.

Толерантността е морална стойност, която предполага пълното зачитане на другите, техните идеи, практики или убеждения, независимо дали са различни от нашите. В този смисъл тя е признаване на разликите, присъщи на човешката природа, разнообразието от култури, религии или начини на поведение. Някои считат толерантността за основна ценност за хармонично мирно съжителстване. Смята се, че толерантността е в основата на добрите отношения между хората от различни култури, вероизповедания, раси и начин на живот.

 

Толерантността обаче понякога придобива странни форми. От ЕК поискали да се открият над 300 нови позиции за служители, защото имало много работа. Първоначално Европарламентът отказал да гласува увеличение на бюджета и откриване на новите работни места, но след кратки разговори евродепутатите проявили разбиране и толерантност и приели новите назначения. Средната заплата на чиновници в ЕК е между 7 и 9 хил. евро. Ще ги плащат балъци като нас. Еврокомисарите получават по 20 000 евро на месец. Чиновниците - около 7-8 хил.евро. Само за новите 300 служители ще отиват по над 2 млн евро месечно или 24 млн за година. Честито!

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2903 |05.10.2021 Предимно слънчево време днес: Градусите стигат до около 24 . 0| 3385 |06.08.2021 Жълт код днес: Очакваме силен вятър, гръмотевици и някъде дъжд . 11| 48011 |30.07.2021 Протест пред президентството днес: Нека не позволяваме проучвателният мандат да бъде изнесен за поругание . 10| 4134 |18.03.2021 Ако изборите бяха днес: Шест или седем партии влизат в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads