Реклама / Ads
2| 3175 |20.03.2023 НОВИНИ

Днес ще бъде направена симулация на преброяването на бюлетините в условия на видеонаблюдение

.
Ще се проведе симулация на преброяването на бюлетините в условия на видеонаблюдение Източник: БГНЕС
Симулация на преброяването на бюлетините в условия на видеонаблюдение ще бъде направена днес от Централната избирателна комисия съвместно с Обществения съвет към Комисията. Това обяви в интервю по БНР Цветелина Пенева - председател на Обществения съвет.
 

От публикуваните вчера методически указания за отчитането на резултатите от вота на втори април става ясно, че е взета предвид препоръката на Съвета, хартиените бюлетини и тези от машините да се преброяват разделно.

 

Председателят на обществения съвет също е на мнение, че излъчването на преброяването през мобилните устройства ще забави работата на секционните комисии по отчитане на резултатите, но тя е категорична, че смартфоните не могат да опорочат резултата.

 

Те ще бъдат тествани дали работят за 15 секунди в събота на 1-ви април, когато секционните комисии получат книжата и материалите. На 2-ри април устройствата ще бъдат задействани след гласуването.

 

Цветелина Пенева обясни:

 

"Това са устройства само за наблюдение. Те няма да отчитат гласа  на гражданите.

 

Няма какво да се случи на тях, така че да опорочи процеса на отчитане на гласовете, защото членовете на комисиите ще броят. Въпросът е какво ще виждаме ние - всички граждани, които се интересуваме как става процеса на броенето.

 

Това, което видяхме на презентацията на тези устройства е, че от тях са отстранени всички други функционалности с изключение на преноса на данни - стрийминга, който ще се осъществява на тези устройства.

 

Да е премахнат роуминга, входящи и изходящи съобщения. От тези телефони няма да могат да се провеждат телефонни разговори, защото това са телефони. Единственото, което е качено, е едно приложение, което ще бъде активирано с QR код".



 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3067 |19.03.2023 Министерството на финансите предлага от догодина минималната заплата да бъде 940 лв. . 33| 3814 |18.03.2023 Дипломатът Стивън Рап: Санкциите срещу Русия ще паднат, когато Путин бъде съден в Хага . 7| 3782 |18.03.2023 Тръмп очаква да бъде арестуван във вторник . 2| 2846 |18.03.2023 СИНПИ ще бъде партньор на Сдружение „Младежки компас“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads