Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
1| 4209 |19.01.2011

Доживотна присъда за убиеца на Радостина

.
Върховният касационен съд потвърди изцяло решението на Варненския апелативен съд за доживотен затвор на Георги Цветанов, който на 6 март 2010 година по особено жесток начин закла студентката Радостина Евтимова.

След като варненските апелативни магистрати признаха за виновен 21-годишният Цветанов, той обжалва решението им и поиска от Върховният съд да бъде напълно оправдан или делото да бъде върнато за ново разглеждане. Съдиите във Варна признаха за виновен Цветанов за това, че е блудствал с Радостина в апартамента на ул. “Мир” 17 в морската столица, след което, за да прикрие насилствените си действия я е умъртвил като й е нанесъл 53 удара с нож.

Близките на загиналата са изразили съображенията си пред ВКС, че жалбата на Цветанов е неоснователна и молят решението за доживотен затвор да остане в сила.
Прокурорът от Върховната касационна прокуратура също счита, че съдът във Варна не е допуснал процесуални нарушения, а съвкупната преценка на събраните многобройните косвени доказателства сочи на несъмнен извод за авторството на деянието.

В жалбата на Цветанов са изложени ред доводи, които по същество се свеждат до това, че доказателствата са манипулирани, разследването не е извършено както трябва, а съдебният състав постановил присъдата е бил предубеден. Върховните съдии категорично не споделят тези доводи. Освен това искането за намаляване на наказанието, което е отправил Цветанов, мотивирайки се, че то е явно несправедливо предвид възрастта му и чистото съдебно минало, също не се приемат от ВКС.

“От съдържанието на решението е видно, че съдът е отчел в полза на Цветанов посочените обстоятелства и затова не е наложил най-тежкото наказание, предвидено в Наказателния кодекс. В същото време мотивът на дееца, начинът и средствата, използвани за умъртвяването на жертвата, последващото поругаване на трупа, аранжирането и заснемането му са преценени като обстоятелства, очертаващи не само изключително висока степен на обществена опасност на деянието, но и завишената степен на обществена опасност на личността на подсъдимия”, се отбелязва в мотивите на ВКС.

Върховните магистрати се съгласяват и с решението, че подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото за продължително време и справедливото наказание за извършеното от него е именно доживотния затвор. Наложената наказателната санкция съответства на тежестта на престъплението и данните за личността му, както и на целите на специалната и генерална превенция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Хванаха убиеца на бизнесмена от Ботунец? 0| 3915 |09.11.2010 . Хванаха убиеца на учителката от Габрово 0| 4545 |29.10.2010 . Нанка Колева: Гоце пази убиеца Филчев 12| 6111 |22.10.2010 . Оставиха в ареста убиеца от Костенец 0| 4328 |28.09.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ