Реклама / Ads
4| 3630 |22.02.2023 НОВИНИ

Докато Байдън е в Киев: Русия тествала неуспешно ядрената ракета ”Сармат”?

.
Източник: личен архив
Русия e провела тест на междуконтинентална балистична ракета, който вероятно е бил неуспешен, като това се се случило, докато президентът на САЩ Джо Байдън е бил в Украйна в понеделник. Това твърдят двама американски служители, запознати с въпроса, съобщава Си Ен Ен.
 

Единият от източниците разкри, че Русия предварително е уведомила Съединените щати за теста чрез горещите линии за контакт. Друг служител посочи, че тестът не представлява риск за Съединените щати и те не го считат за необичаен или за вид ескалация.

 

Изпитанието на ракетата "Сармат" - наричана на Запад "Сатана 2" и способна да носи голям брой ядрени бойни глави - изглежда се е провалило, потвърдиха официални лица. Ракетата е била тествана успешно преди и ако това изпитание бе сработило, според американските служители руският президент Владимир Путин е щял да подчертае това във вчерашната си реч.

 

Путин обаче не спомена ракетния тест в изявлението си, продължило час и 45 минути. За сметка на това, той обаче официално обяви, че Русия ще прекрати участието си в Новия договор за намаляване на ядрените оръжия СТАРТ със Съединените щати - последното останало в сила споразумение, което регулира двете страни с най-голям ядрен арсенал в света.

 

Си Ен Ен първоначално съобщи, че ракетният тест е бил извършен по време на посещението на Байдън в Украйна. Впоследствие обаче един от американските служители уточни, че тестът е проведен точно преди американският лидер да пристигне в страната.

 

Времето на провеждането на теста предполага, че САЩ и Русия са комуникирали през няколко различни канала по-рано тази седмица, с цел да се избегнат конфликти.

В понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че американски служители са уведомили руснаците в неделя вечерта - часове преди посещението на Байдън в Киев, че президентът ще пътува до украинската столица.

 

В миналото Путин е обявявал успешното провеждане на тестове на междуконтинентални балистични ракети, включително през април 2022 г. - само месеци, след като Русия нахлу в Украйна.

 

Ракетата "Сармат" беше представена за първи път през 2016 г. Руските държавни медии твърдят, че тя има обсег над 11 000 километра, може да носи бойна глава с тегло 100 тона и е проектирана като наследник на междуконтиненталната балистична ракета Р-36М "Воевода".

 

Миналата година Путин предупреди, че ракетата ще "помисли за онези, които се опитват да заплашват Русия".

 

Тогава западни експерти определиха теста от 2022 г. като "дрънкане с ядрено оръжие" и той беше възприет като опит да се отвлече вниманието от военните неуспехи на Русия по това време, като потъването на нейния флагман "Москва" в Черно море.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3181 |21.02.2023 САЩ: Речта на Байдън не е отговор към Путин . 14| 3951 |21.02.2023 Втори дубъл: Путин изнася реч за войната, докато руските сили търпят поражения на фронта . 2| 3328 |20.02.2023 Дмитро Кулеба: Посещението на Байдън в Киев е знак, че никой не се страхува от Русия . 10| 5308 |20.02.2023 За да предотвратят конфликт: САЩ се свързали с Русия преди посещението на Байдън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads