Реклама / Ads
14| 3938 |21.02.2023 НОВИНИ

Втори дубъл: Путин изнася реч за войната, докато руските сили търпят поражения на фронта

.
Две речи ще произнесат двама световни лидери, застанали на диаметрално противоположни позиции по линията Изток - Запад. От едната страна е американския президент Джо Байдън, отишъл вчера на изненадваща визита в Киев, за да затвърди подкрепата на САЩ спрямо Украйна във войната й с Русия. От другата - Владимир Путин, лидерът, наредил началото на инвазията, който въвлече страната си в година на изтощителна война, вместо да постигне очаквания от него блицкриг.
 

В изложбения комплекс "Гостиный двор" в центъра на Москва ще присъстват участници в бойните действия в Украйна, както и ръководителите на така наречените нови територии или частично анексираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

 

Очаква се Путин да информира руския елит за войната в Украйна, година след началото на инвазията. Конфликтът предизвика най-голямата конфронтация със Запада от годините на Студената война. Путин ще се съсредоточи върху това, което определя като "специална военна операция" в Украйна, ще направи своя анализ на международната ситуация и ще очертае визията си за развитието на Русия, след като Западът наложи най-строгите санкции срещу Кремъл в новата история.


"В такъв решаващ и много сложен момент от нашето развитие, нашия живот, всички чакат съобщение с надеждата да чуят оценка на случващото се, оценка на специалната военна операция“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред държавната телевизия.


Речта пред членове на двете камари на парламента и пред военни командири и войници трябва да започне в 09:00 ч. местно време. Вероятно по време на изявлението си Путин ще се опита да представи своята "специална военна операция" като борба на Русия срещу Запада - теза, повтаряна нееднократно от Кремъл. Междувременно почти сигурно е, че Путин ще се опита да спечели подкрепата и доверието на страната си в момент, в който Русия не е постигнала никакви значителни победи на фронта в продължение на година. 

 

Годишното послание към Федералното събрание е конституционно задължение на президента, което Владимир Путин не изпълни миналата година. За последно той се обърна към двете камари на парламента през април 2021 г.


Такава реч трябваше да има още през декември, но Путин я отложи. Според критици причината е именно липсата на резултати на бойното поле.


Руските сили претърпяха три големи промени на бойното поле от началото на войната, но все още контролират около една пета от Украйна.


Десетки хиляди мъже бяха убити, а 70-годишният Путин сега казва, че Русия е въвлечена в екзистенциална битка с арогантния Запад, който според него иска да раздели Русия и да открадне огромните й природни ресурси. 


Западът и Украйна отхвърлят този разказ и казват, че разширяването на НАТО на изток не е оправдание за това, което според тях е заграбване на земя в имперски стил, обречено на провал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2618 |21.02.2023 Путин ще държи днес реч за войната, наречена ”специална военна операция” в Украйна . 6| 3667 |21.02.2023 Ходорковски: Путин ще започне и нова война срещу Украйна. Трудно може да се гарантира мир на Киев . 12| 5582 |21.02.2023 Христо Грозев: Eдинственият вариант Русия да спре войната е вътрешен преврат срещу Путин . 7| 3936 |20.02.2023 Георги Ганев: Годишнината от войната в Украйна показва невежеството и липсата на морал на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads