Реклама / Ads
6| 3669 |21.02.2023 НОВИНИ

Ходорковски: Путин ще започне и нова война срещу Украйна. Трудно може да се гарантира мир на Киев

.
Мирни преговори са немислими в момента. Трудно е да се гарантира на Украйна, че Путин няма да започне отново война, след като мобилизира хората в окупираните територии на Украйна и след като отново попълни военните си запаси.
 

Това заяви пред bTV бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски. 

 

Ходорковски прекарва 10 години от живота си в руски затвор след присъда за данъчни престъпления. Той обаче е един гласовете на опозицията в Руската федерация и се счита, че присъдата му е била политически мотивирана. През 2013 г. е помилван след дипломатическите усилия на бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер.

 

Ходорковски участва в Мюнхенската конференция по сигурността. Ежегодният форум ще продължи до неделя. На него политически лидери и военни експерти от над 40 държави ще обсъдят предизвикателствата пред международния правов ред след руското нахлуване в Украйна. Участие ще вземат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

На форума се очертаха две позиции - за започване на мирни преговори между Русия и Украйна и продължаване на военната помощ за Киев. Според Ходоровски търсенето на примирие в момента е немислимо и е необходимо Киев да бъде обезпечен в случай на повторение на инвазията. Такова, смята Ходорковски, е неизбежно. 

 

"Не виждам в момента възможност чрез такива преговори за примирие. Разбира се, това ще решават самите украинци, никой не може да говори вместо тях. Много трудно е, а за мен е невъзможно да се измисли такъв сценарий за примирие, който от една страна, да гарантира на Украйна, че Путин няма да започне отново война, след като мобилизира хората в окупираните територии на Украйна и след като отново попълни военните си запаси. От друга страна, за да се обезпечи Украйна в случай на повторение, а според мен на неизбежно повторение, няма по-добрата позиция от тази, в която украинците са днес. В момента голяма част от украинското общество -  над 80%, не поддържа идеята за мир, за да защити териториите си. Това означава, че подобно примирие ще доведе до вътрешни граждански конфликти в Украйна. 100% съм уверен, че Путин се надява точно на това”, посочи той. 

 

Различни журналисти, политици и анализатори посочват, че единственият начин за промяна на Русия е вътрешен бунт. Според Ходорковски обаче такъв е възможен само след поражение за Кремъл на фронта в Украйна. 

 

“Руското общество ще е готово за сериозна промяна само в случай на военно поражение на армията на Путин. Причината е очевидна. Спецслужбите му са достатъчно силни и са готови да стрелят, а Путин е готов даде команда за стрелба. Мирният народ не може да се противопостави на това. В случай на военно поражение позицията на тези спецслужби, на военните, ще е много по-различна от сегашната”, допълни бившият руски олигарх. 

 

“Не мисля, че бъдещето на Русия ще бъде много демократично в познатия смисъл. Бъдещото на Русия ще е различно. Русия е огромна страна. На територията ѝ има градове като Москва, Санкт Петербург или Екатеринбург, които са напълно европейски градове по духа на населението им. Но има и други градове като Йошкар Ола, Улан Уде и много други, където хората е възможно да имат съвсем друга представа за това как искат да живеят. Единен шаблон може да се наложи само с диктатура, но диктатурата не изгражда демокрация. Убеден съм, че в бъдеще ще видим една федеративна Русия, където всеки регион ще бъде много самостоятелен и сам ще определя живота си. Силно местно самоуправление, защото именно то ще е балансира различните регионални власти. Както и достатъчно ограничен федерален център, който все пак е необходим за такава огромна страна”, коментира Ходорковски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5584 |21.02.2023 Христо Грозев: Eдинственият вариант Русия да спре войната е вътрешен преврат срещу Путин . 18| 4940 |21.02.2023 Каспаров в Мюнхен: Освобождаването от фашизма на Путин преминава през Украйна . 7| 3937 |20.02.2023 Георги Ганев: Годишнината от войната в Украйна показва невежеството и липсата на морал на Путин . 2| 3218 |20.02.2023 Обмисля ли Путин изтегляне на Пригожин от шахматната дъска?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads