Реклама / Ads
5| 4585 |15.12.2023 НОВИНИ

Доклад: Израел праща по Газа “тъпи бомби”, не пази цивилните

.
Израел удря ивицата Газа с така наречените “тъпи бомби” - оръжия, без насочване. Това обяснява огромният брой на цивилни жертви - според последните оценки на контролираното от групировката Хамас здравно министерство загиналите в анклава цивилни са близо 19 хил.
 

Данните за употребата на тези "тъпи бомби" се появиха в доклад на американското разузнаване. Според оценката почти половината от боеприпасите, които Израел използва в Газа, са именно такива - оръжия без насочване. Информацията е разпространена от в. "Вашингтон пост" и идва в чувствителен момент за отношенията между двете държави - официални лица в Израел и САЩ са в интензивни разговори за последователността на военните операции в двумесечния конфликт. Освен това преди няколко дни американският президент Джо Байдън заяви, че международната подкрепа спрямо Тел Авив за войната й с палестинската групировка намалява. 

 

За употребата на “тъпи бомби” в Газа от страна на Израел заговориха и други международни медии преди няколко дни. Израелската армия не е коментирала.

В доклада се посочва, че около 40-45% от общо 29 000 боеприпаси въздух-земя, които Израел е използвал, са били неуправляеми, а останалите са били боеприпаси с прецизно насочване.

 

За това първо заговориха журналисти от CNN. Тази новина предизвика загриженост сред хуманитарните организации и международната общност.


Заради огромния брой загинали и напрежението в региона от ООН приеха резолюция, с която призоваха за незабавно прекратяване на сраженията. Резолюцията бе приета от втория опит. Повече от три четвърти от 193-членното Общо събрание я подкрепиха - 153 държави членки гласуваха "за“, 10 "против“, а 23 се въздържаха. САЩ, Парагвай, Австрия и Израел бяха сред 10-те членове, които гласуваха против. Обединеното кралство, Германия, Италия, Холандия и Украйна бяха сред 23-те държави, които се въздържаха.


Преди гласуването на резолюцията, на която Израел се противопостави, представителят на Тел Авив заяви пред останалите пратеници в ООН, че това прекратяване на огъня ще удължи терора на Хамас.


Резолюцията бе предложена от ОАЕ, два дни след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предприе безпрецедентната стъпка да се позовава на член 99 от от Хартата на организацията с призив за незабавно спиране на огъня в Близкия изток. Никой в ​​неговата роля не е правил това от десетилетия. Този ход позволява на генералния секретар да привлече вниманието на съвета към "всеки въпрос, който според него може да застраши поддържането на международния мир и сигурност". 








Мнозинството от съвета отдавна подкрепя незабавно прекратяване на огъня, но всички погледи ще бяха насочени към съюзника на Израел в лицето на САЩ. Позицията на САЩ е, че резолюция не би била "полезна в този момент“. 

 

Резолюцията не е обвързваща, но има политическа тежест и отразява глобалния поглед върху войната.

 

Неуправляема бомба, известна още като бомба със свободно падане, гравитационна бомба, тъпа бомба или желязна бомба, е бомба, хвърлена от самолет, която не съдържа система за насочване и следователно просто следва балистична траектория.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4357 |15.12.2023 Кошмарен трафик: Положението по пътя за Банско е трагично! . 1| 4181 |15.12.2023 Снежанка и Дядо Коледа кацнаха с хеликоптер на „Гранична полиция“ в София . 5| 4146 |15.12.2023 От КНСБ излизат на голям протест в понеделник, искат 450 млн. лева за заплати в публичния сектор . 4| 4081 |15.12.2023 Иван Таков: Главният архитект не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на Съветската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads