Реклама / Ads

 

1| 2710 |25.06.2021 НОВИНИ

Доктор: При прояви на прегряване, не се самолекувайте

.
Нервната система е една от най-ранимите части на нашето тяло при престой на висока температура. Това се обуславя от една страна от директното въздействие на топлината, най-вече върху черепа, а от друга - от косвената увреда, която могат да допринесат обезводняването, загубата на соли и минерали и др., посочва началникът на Клиника по нервни болести УМБАЛ ”Света Анна” - София д-р Росен Калпачки пред БНР с оглед на очакваните жеги и следващите дни.

При високи температури на въздуха и невъзможност за адекватно охлаждане, се наблюдава повишена заболеваемост и по-тежко протичане на някои неврологични заболявания - например мозъчен инсулт. Високите температури, прегряването или пък преохлаждането могат да активизират развитие на инфекции от т.нар. „условно патогенни микроорганизми“, които да доведат до възпаление на мозъка (менингити и енцефалити) или до възникване и обостряне на автоимунни заболявания на нервната система.

 

Изключително важно е в топлите дни да се приемат допълнително течности, като това е редно да бъде обективизирано - т.е., да се изпиват повече бутилки или чаши от обичайното, което сме свикнали. Трябва да се има предвид, че в много топли дни почти половината от приетата течност може да се загуби при изпотяването. И докато здравите бъбреци успяват да задържат всички полезни соли и чрез урината се отделя само непотребното, то при изпотяването се губят немалко ценни соли и минерали, особено необходими за правилното функциониране на нервната система. Ето защо при повишено изпотяване е полезно да се приемат допълнително соли и минерали. Подходящи са както естествени разтвори (айран, вода с разтворени в нея лимони или други плодове), така и т.нар. „изотонични напитки“. Не бива да се пренебрегват и достъпните комбинирани препарати от витамини и минерали в профилактични дози. Това съветва още неврологът.

 

Горещото и влажно време може да бъде особено трудно за хората със сърдечна недостатъчност. Извънредното натоварване на сърцето, комбинирано със загубата на натрий и калий и отделяне на хормоните на стреса, може да им създаде сериозни проблеми. Комбинацията от повишен приток на кръв към кожата и дехидратацията може да доведе до спадане на кръвното налягане, което да причини замайване или падане.


Скорошно изследване разкри, че основна причина за влошаването на сърдечната недостатъчност през горещите дни е възпалението, което е една реакция на тялото към стрес. Резултатите показват, че високите температури увеличават топлинния стрес в организма. Стресът променя основните физиологични реакции, свързани с възпаление и клетъчна увреда. Тези отговори водят до сърдечна недостатъчност, чрез увреждане на сърдечната тъкан. Това обяснява наблюдаваната асоциация между степента на съдово възпаление и външната температура. На това акцентира професор Димитър Раев,  началник на  Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Анна“.


При прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от сънливост и отпуснатост - не се самолекувайте, а потърсете неотложна медицинска помощ, са също част от важните съвети към хората от страна на лекарите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 3000 |26.02.2021 Лица с криминални прояви имали достъп до машините за гласуване . 3| 4248 |01.06.2020 Днес е Денят на детето – множество прояви са със свободен вход . 0| 5036 |22.05.2020 Димитър Узунов: Подсещаме Панов да прояви достойнство и да си подаде оставката, но няма да го направи . 16| 5189 |20.04.2020 Проф. Ивайло Христов: Българинът отново прояви безотговорност и високомерие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ