Реклама / Ads
3| 4727 |27.11.2010 НОВИНИ

Т. Дончев: Неусвояването на европарите е неизпълнение на бюджет

.
Към края на мандата на ГЕРБ усвоените средства от европейските фондове ще бъдат най-вероятно повече от 50%. Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Разплатените средства са в размер на близо 9,2%, което означава над 1,4 млрд. лева, допълни Дончев. Той приветства усилията на всяка неправителствена организация или коалиция да споделя своите виждания. „Твърдя, че добрият диалог може да подобри работата. Категорично към момента имаме договорени 35% от средствата, което означава, че дори и да няма никакви сключени договори, към края на програмния период цифрата по усвоените средства ще бъде значително по-висока”, заяви Томислав Дончев. Според него, в момента се намираме отвъд средата на програмния период. „Само преди една година процентът на разплатените средства беше в рамките на статистическата грешка. Има един добър темп в момента, той трябва да бъде съхранен и увеличен", подчерта той.

„Какви пари ще може да ползва България след 2013 г. зависи от цялостната финансова рамка на ЕС, зависи от дебата, който тече в момента, зависи от това как България се е справила с изпълнението на програмите през периода. Имаме основание за оптимизъм, като гледаме ръста през изминалата година”, категоричен бе Дончев и подчерта, че неусвояването на европейски средства не е икономия, а неизпълнение на бюджет.

„Стратегията Европа 20/20 поставя като акценти икономика, базирана на знанието, ясно се поставят базови приоритети, свързани със зелена икономика и технологии, дори се говори за зелени работни места”, разясни министър Дончев. В момента за България всички тези приоритети са изключително важни. Ние не можем да подминем факта, че освен тези високи цели, ние имаме и базисни цели – България специално, освен всички инвестиции трябва да запази възможност да ползва средства и за базисна инфраструктура”, подчерта още министърът.

На въпрос за кои сектори на икономиката България трябва да поиска пари, Дончев отговори, че това е национално решение. „Не бива да се движим на база стари практики”, каза Дончев и допълни, че земеделието би следвало да е един от приоритетните отрасли. „Голям потенциал съществува в сферата на фармацията, информационните технологии, на туризма и то културния туризъм, производствата”, каза още Дончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4572 |12.05.2010 Премиерът иска 100% усвояване на европарите . 6| 4615 |19.03.2010 Новият министър Т. Дончев: Няма да гася пожари . 3| 5559 |02.03.2010 Нов вицепремиер за европарите иска ДСБ . 2| 4724 |17.02.2010 В бастиона на Доган хората неподготвени за европарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads