Реклама / Ads
0| 3011 |01.01.2023 НОВИНИ

Достъпът до медицинското ни досие ще се осъществява след като дадем съглаие

.
Лечебните и здравните заведения ще имат достъп до електронното здравно досие на гражданите, само след като те дадат своето съгласие. Това е разписано в Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система, която влиза в сила от днес. Без съгласие ще може да се действа при спешни състояния, като медиците ще могат да проверят основни данни за пациента и да намерят контакт на негови близки в досието му. Към момента достъп до своето досие имат само притежателите на квалифициран електронен подпис. 
 

Електронното здравно досие съдържа здравната информация за всеки от нас, записана в националната здравно-информационна система. Първият запис за едно бебе са данните от неговото раждане. Досието включва още ЕГН, информация за проведени медицински прегледи, резултати от изследвания, постъпвания в болница, направени имунизации, предписвани лекарства, деклариран отказ от донорство в случай на смърт, контакт на близки на съответния човек. 

 

Към момента достъп до своето досие имат само притежателите на квалифициран електронен подпис. Такъв достъп ще имат лечебни и здравни заведения, застрахователни дружества, както и държавни органи в определени случаи.Това ще става след дадено съгласие от човека, като начините за това включват онлайн подписване или подаване на електронен документ с електронен подпис, използване на техническо средство за електронен подпис, подписване на хартиен документ. 

 

При спешни състояния, които изискват медицинска помощ, досието ще бъде достъпно без такова съгласие. Специалистите ще могат да проверят кръвната група на човек, алергии, направени имунизации, прекарани тежки инфекциозни заболявания, хронични болести, провеждано в момента лечение, както и контакт с близък човек, към когото да се обърнат.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3122 |10.11.2022 Хакери искат 10 милиона, за да спрат изтичането на медицински досиета на австралийци . 10| 3945 |01.11.2022 Учителят Теодосий Теодосиев: Виждам в младите духовна парализа и зомбирано състояние - благодарение на интернет . 0| 2761 |25.07.2022 Левон Хампарцумян: Достъпът до кредит няма да бъде по-труден, но ще стане по-скъп . 0| 2958 |13.06.2022 Доклад: Достъпът до наркотици в ЕС и употребата им се запазват на високо равнище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads