Реклама / Ads

8| 6517 |10.07.2020

Доц. Атанас Славов: Бяха преминати конституционните граници на намеса в президентската институция

.
Доц. Атанас Славов
Бяха преминати конституционните граници на намеса в работата на президентската институция. Имунитетът на държавния глава не е просто имунитет на лицето, което осъществява функциите на президент, а е имунитет, който се разпростира върху комуникацията на държавния глава, върху помещенията, където той осъществява функциите си. Учудвам се, че български съдии са издали подобни разрешения, но имайки предвид органите, от които са тези съдии - от Специализирания наказателен съд и от Военния окръжен съд- това не бива да ни учудва, защото тези съдилища не са известни със своята независимост.

Така доц. Атанас Славов, експерт от Антикорупционния фонд, коментира пред БНР акцията на прокуратурата на "Дондуков" 2, при която бяха извършени претърсвания на кабинети в сградата на президентството. 

 

Според доц. Славов прокуратурата целенасочено и последователно атакува президентската институция през последната половин година:

"Опит последователно да бъде уронен авторитетът на държавния глава. Това вече не е юридическо действие, а е политическо действие, защото президентът има изключително важни функции по Конституция и не може с лека ръка, който и да е държавен орган - включително и прокуратурата - да атакува по този начин президентската институция или да подлага на административно-наказателни репресии лица, които осъществяват функции в президентската институция - секретари, съветници".

 

Доц. Славов подчерта, че публичното поведение на прокуратурата трябва да е изключително прецизно и юридически обосновано, за да не оставя съмнениe за селективен и политически подход към държавния глава. 

 

"Крайно проблематичното е, когато прокуратурата излезе извън конституционната си функция на държавно обвинение, а си присвоява функциите на раздава публично присъди, каквито по закон могат да издават само независимите съдилища", коментира още юристът. 

 

По думите на експерта от Антикорупционния фонд критиката на президента Румен Радев към прокуратурата е напълно обоснована.Във връзка с огласените чатове на президентския секретар Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков, доц. Атанас Славов коментира:

"Изнасянето селективно на комуникация на президента с когото и да било - независимо дали с бизнесмени, или с хора от неговата администрация - е нарушение. това е процесуално нарушение, за което трябва да бъде търсена отговорност по силата на Закона за съдебната власт. Изнасянето на тази информация, обгърната във внушението, че те са извършили тежко престъпление, имаме нарушаване на презумпцията за невиновност".

 

Според него е притеснително, че един съдебен акт, който не е окончателен и публичен, е попаднал в ръцете на секретаря на президента - Пламен Узунов и трябва да бъде установено как е станало.

"Това със сигурност е крайно притеснително и трябва да бъдат задействани механизмите и да се извърши проверка по Закона за съдебната власт".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Атанас Атанасов: Прокуратурата е в президентството, за да поздрави г-жа Радева за ЧРД 12| 7620 |09.07.2020 . Ген. Атанас Атанасов: Тези трябва да бъдат изметени от играта независимо от карантината 26| 13260 |01.07.2020 . Ген. Атанасов: Задкулисен кръг ръководи Борисов, не той взема решения 27| 11829 |27.06.2020 . Доц. Петър Атанасов: Има втори пик на заразата 7| 4089 |27.06.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ