Реклама / Ads
0| 2606 |27.07.2023 НОВИНИ

Доц. Красен Станчев: Бюджетът ще бъде приет, защото иначе трябва да се разпусне правителството

.
Доц. Красен Станчев, Институт за пазарна икономика Източник: БГНЕС
Бюджетът ще бъде приет, защото иначе трябва да се разпусне правителството. Това заяви пред БНР основателят на Института за пазарна икономика доц. Красен Станчев.
 

"Проблемът не е в 3% дефицит и неговото осигуряване, а проблемът е в това, че от 2012 г. ограничението за България, което съответства на стабилността на цялата система, е 2% бюджетен дефицит. Има и други неща, свързани със стабилността на системата", коментира още той.

 

Доц. Станчев изрази мнение, че това е бюджет за 3 месеца и съответно трябва да се предвидят определени неща до края на 2025 г.  Все пак той няма притеснения за този бюджет. 

 

По думите му има достатъчно основания да се предполага относителна стабилност на правителството. Според него дали ще има елементи на нестабилност - това зависи донякъде от това как то ще се справя с външни предизвикателства.

 

"Ако членовете на коалицията предприемат мерки за отстраняване на президента и вицепрезидента от длъжност, това ще стабилизира всички отношения, които в момента се развиват на основата на конфликт и правителството практически отговаря на коментари на президента и вицепрезидента - това е много интересна оправдателна позиция, макар да няма нужда от такава", отбеляза експертът.

 

Мерките, които финансовият министър Асен Василев предлага, са в Кодекса на труда, изказа мнение Станчев. 

 

Той формулира тезата, че ако приходите се окажат по-малко, може да се стигне до взимане на заем за финансиране на текущи задължения. Това, според него обаче, няма да се случи. 

 

По отношение на управленската програма на правителството финансистът изрази следното мнение:

 

"Зависи много от политическата ситуация, от възгледите за управление на икономиката, разбирателството, външни рискове и други такива. Струва ми се, че това с инфлацията ще бъде изпълнено много трудно. При всички случаи както за българските граждани, така и за фирмите е добре да се прилагат всички критерии за членство в еврозоната", посочи той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2930 |19.07.2023 Доц. Красен Станчев за избора на Радев за гуверньор на БНБ: Той има здрав икономически разум . 0| 2548 |12.07.2023 Доц. Григорий Вазов: Бюджетът е осакатен и дори гений трудно би могъл да реформира разходната му част . 9| 3286 |09.07.2023 Проф. Михаил Станчев: Украйна може да купи ядрените мощности на АЕЦ ”Белене” за Хмелницката АЕЦ . 2| 2755 |03.07.2023 Икономисти: Проектобюджетът за 2023 г. залага на оптимизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads