Реклама / Ads
2| 2615 |12.04.2023 НОВИНИ

Доц. Милен Любенов: ГЕРБ да поемат отговорност и да предложат кабинет

.
Доц. Любенов: Ротационно председателство се прави при големи коалиции Източник: БГНЕС
Ротационно председателство се прави при големи коалиции. Днешното предложение за ротационна смяна на председателя на Народното събрание (НС) е много странно. Това каза в предаването ”Денят на живо” по NOVA NEWS политологът доц. Милен Любенов, който коментира първия работен ден на 49-о НС и неспешния опит да се избере председател на парламента.
 

"Не очаквах днес да се стигне до същата ситуация като в предходния парламент. Тук отговорността е изцяло на ГЕРБ, които не са провели консултации с другите партии относно избора на Росен Желязков.

 

За мен днешните действия на партиите са някакви демонстрации на тактики от страна на партиите, но време за тактики няма. Всичко е в ръцете на ГЕРБ, защото те са първата политическа сила и отговорността е тяхна. Днес не видях формирането на някакво парламентарно мнозинство.

 

Странно е, че се проведоха само разговори между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП - ДБ). Другите партии не са участвали в тези разговори. Явно това е някакъв опит за формиране на приоритетите на 49-о НС, независимо колко дълъг ще е неговия живот.

 

Днешният ден беше много странен. Не изключвам възможността и партиите да правят демонстрации към президента, заради неговото бързане да свика НС", добави той.  

 

"Трябва да се сформира редовен кабинет. Трябва да има работещ парламент, който да приеме изключително важни закони. ГЕРБ, които са първа политическа сила, трябва да положат всички усилия това да се случи.

 

Провеждането на избори през 2-3 месеца ще е много рискова за традиционните партии. Честите избори могат да доведат до ръст на гласовете за партии като "Взъраждане" и ИТН. Идеята служебното правителство да стане редовно е несериозна и няма как да се реализира.

 

ГЕРБ да поемат отговорност и да предложат кабинет. Цяла кампания от ГЕРБ повтаряха, че са готови да решат проблемите и да носят отговорност. Председател на НС и кабинет могат да бъдат избрани без гласовете на ПП - ДБ.

 

Борисов иска да управлява с тях, за да смени имиджа си. Един такъв коалиционен кабинет ще е изключително вреден за ПП - ДБ. Те ясно заявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ и сега отстояват позицията си", категоричен бе доц. Любенов. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2925 |12.04.2023 Акад. Денков: Обсъдихме с ГЕРБ – СДС правосъдната реформа . 7| 8383 |12.04.2023 Контролните органи доказаха далавери на кмета от ГЕРБ във Враца! . 17| 2851 |12.04.2023 Трифонов се застъпи за ГЕРБ: Първият предлагал председател на НС . 4| 3000 |12.04.2023 Доц. Киселова пред Фрог: Ако ГЕРБ получат първи ротационен председател на НС, инициативата ще е тяхна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads