Реклама / Ads
4| 3838 |13.07.2021 НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: За първи път спечелилият изборите е с толкова малка парламентарна група

.
Доц. Наталия Киселова
Това, на което сме свидетели, е политически ход, каза пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова след обявяването на проект за правителство на „Има такъв народ“ от лидера на партията Слави Трифонов вчера.
 

Усилията, които председателят на ИМВ направи още преди окончателните резултати, имат за цел да влезе в политическите преговори с водеща позиция и да притиска по-малките парламентарни групи, които ще дадат или няма да дадат подкрепа, коментира Киселова.

 

Предстои да видим окончателния състав на Народното събрание и фотофинишът да покаже кой е първи и кой е втори, допълни доц. Киселова.

 

Има 15-дневен срок за оспорване на изборните резултати пред Конституционния съд, уточни конституционалистът.

 

Наталия Киселова прогнозира бързо свикване на новия парламент в контекста на очаквания евродоклад по хоризонталния механизъм за върховенството на правото. Тя отбеляза, че „докладът няма да е много ласкав за България“ и ще ни охлади повече от санкциите по закона „Магнитски“.

 

За пръв път сме изправени пред положение, в което спечелилият изборите е с толкова малка парламентарна група, подчерта преподавателят.

„Сега, с толкова малка подкрепаq трябва да има доста подробна програма, с която да се яви проектоправителството.“

 

Киселова нарече „доста спорни“ част от предложенията, представени от Слави Трифонов.

 

Относно хипотезата проектокабинетът на ИТН да е бил консултиран с президента Киселова посочи:

 

„Ако е бил консултиран, то част от служебните министри биха проявили интерес. Според мен не е. Министрите са отказали не защото не харесват кандидата за министър-председателя или идеологията, а по-скоро защото не знаят каква е посоката, в която ще се движи правителството. Каруцата е поставена пред коня.“

Ако се стигне до невъзможност да се състави правителство, може следващите парламентарни избори да се проведат както заедно, така и отделно от

 

президентските, уточни конституционалистът. Вариант „2 в 1“ обаче крие рискове заради кандидатите за държавен глава, които биха издигнали отделните партии, смята Наталия Киселова.

 

Трябва да се премисли много добре вариантът, в който гласуваме на машини с две бюлетини и дали това отново няма да ни вкара в инфарктни ситуации да се търсят машини в последния момент, предупреди още експертът.

 

Според Конституцията 22 октомври – 22 ноември е прозорецът, в който трябва да се проведат президентските избори, поясни доц. Киселова.

 

„Първото нещо, което трябва да направи Народното събрание, е да насрочи президентските избори.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6674 |12.07.2021 Първи политически реакции след заявката на Трифонов . 11| 8799 |11.07.2021 ГЕРБ и Борисов губят първи избори от 12 години . 1| 3080 |07.07.2021 Италия е първият финалист на УЕФА Евро 2020 . 2| 4390 |04.07.2021 В киното сексът се увеличава. Как Шарън Стоун остана без бельо в „Първичен инстинкт“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads