Реклама / Ads
10| 3536 |03.02.2023 НОВИНИ

Доц. Стойчо Стойчев: Обединението на ПП и ДБ ще намали възможността за коалиция, защото изключва ГЕРБ

.
Източник: БГНЕС
Съвместното явяване на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ на изборите през април ще усложни създаването на една бъдеща коалиция, защото изключва партньорство с ГЕРБ.
 

ГЕРБ в момента са много по-примамлив партньор за коалиция, но отсега ясно трябва да заявят своите намерения по отношение на БСП.

 

„Български възход“ след разграничението от президента Румен Радев може да не влезе изобщо в 49-то НС.

 

Това заяви политологът доц. д-р Стойчо Стойчев, цитиран от БГНЕС.

 

С него коментираме дали големия разкол между партиите и обществото ще бъде преодолян след петите парламентарни избори през последните две години .

 

„Не бих казал, че конфликтите ще се притъпят, дори напротив – могат да се изострят, но това не означава, че няма да се промени този мъртъв баланс на силите.

 

Съвместното явяване ПП и ДБ на изборите намалява шансовете за коалиция, защото изключва партньорство с ГЕРБ.

 

Освен това и системата, която сме приели за разпределяне на мандатите, е в полза на по-малките и в ущърб на големите партии“, заяви доц. Стойчев. „По този начин обединените ПП и ДБ могат а получат по-малко мандати“, каза политологът. Той предупреди, че обединението на двете партии ще ги постави в изолация, също както са били ГЕРБ през 2021 г.

 

„ГЕРБ в момента е много по-приемлив коалиционен партньор, отколкото ПП и ДБ. Ако тези неща са ясни за двете формации, то е съвсем вероятно обединението да е с цел спечелване на местните избори“, допусна доц. Стойчев.

 

Относно вероятността за коалиция между останалите парламентарно представени сили, политологът обясни, че ДБ от дълги години провеждат пиар стратегия, с цел да се свърже ГЕРБ с ДПС. „Тепърва трябва да се види как ще реагират от ГЕРБ на тази стратегия, но в момента е много важно партията да заяви ясно дали ще има и бъдещо партньорство с БСП. По-добре е да няма такова съвместно участие, защото когато БСП управляваше с ПП, ГЕРБ използваха редица аргументи против това правителство. Сега тези негативни доводи могат да се прехвърлят и на тях и ГЕРБ да загуби влияние“, подчерта доц. Стойчо Стойчев.

 

По повод разделението между статукво и промяна, политологът отбеляза, че не е сигурно дали то ще бъде водещо в бъдещето 49-то НС. „Ако говорим за такова разделение, то по гласуванията в 48-то НС можем да кажем, че „Български възход“ е системна партия.

 

Плюс това не е и сигурно дали тя ще бъде част от бъдещия парламент, защото малките партии, които ще бъдат на ръба, са отново две, три и е възможна различна конфигурация. Ако ИТН, формацията около Мая Манолова влязат или ако президентът сформира някаква нова формация, както направи с ПП преди две години, не е ясно дали изобщо „Български възход“ ще минат 4%-та бариера“, смята доц. Стойчев, след което подчерта, че се е свършило със спекулациите за близост между Стефан Янев и президента Румен Радев, когато държавният глава не е връчил третия мандат на „Български възход“.

 

„Ако разграничението е ясно вече за симпатизантите на президента, то не е ясно дали изобщо формацията на Стефан Янев ще получи представителство“, заяви  политологът доц. д-р Стойчо Стойчев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3507 |30.01.2023 Лорер: Обединението между ПП и ДБ ще донесе нова надежда на България . 8| 3092 |29.01.2023 Петков: В следващия парламент обединението ПП и ДБ ще е първа политическа сила и ще има мнозинство . 7| 3182 |29.01.2023 Стойчо Стойчев: Възможен е кабинет на малцинството на ГЕРБ с подкрепа на ДПС . 13| 4550 |28.01.2023 Петков: Започва обединението на “добрите сили”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads