Реклама / Ads
23| 6258 |09.06.2011 НОВИНИ

Двама изнудват Симеон II за $ 10 000

.
Симеон Сакскобургготски
Телефонният тормоз, придружен от изнудване и заплахи за убийство, се случил през 1990 г.
 

Двамата българи, които са изнудвали царя за 10 000 долара и са били арестувани в Мадрид през 1990 г., не са сред имената на депортираните, пазени в Министерството на правосъдието, пише "24 часа". Двамата - Александър В. и Веселин Р., са пуснати на свобода, защото царят не е подал жалба срещу тях.

Историята

На 23 ноември 1990 г., петък, към 19 ч Симеон Сакскобургготски се обадил на дежурния в българското посолство в Мадрид. Това всъщност било първото му обаждане, след като заживява в изгнание. Царят съобщава, че "от известно време над него и децата му се упражнява системен тормоз по телефона от български граждани, пребиваващи в Испания, които го изнудват със заплахи за убийство на семейството му". Поставени му били срокове за предаване на 10 000 щатски долара. Парите били нужни на изнудвачите, за да заминат за Америка.

Според документа Симеон бил заявил, че ще потърси помощ от високопоставен испанец, чието име е заличено. По случая на 29 ноември 1990 г. е пратена строго секретна шифрограма до Националната разузнавателна служба. На 30 януари 1991 г. следва нова шифрограма, озаглавена "Относно: инцидента със Симеон Сакскобургготски". Тя се основава на източник от българската колония в Мадрид. Според информацията хората, заплашвали Симеон, били пуснати на свобода от испанските власти и не били изправени пред съда за шантаж и изнудване, защото царят не подал жалба. Според източника Симеон не желаел да се шуми повече по въпроса, тъй като един от изнудвачите бил заявил, че по време на престоя си в Англия бил откраднал ценна картина, която бил продал на г-н Сакскобургготски и за която било необходимо да му се предадат още 10 хиляди щатски долара съгласно предварителна договорка. Според съобщението предния ден по телефона в посолството се получила информация, че един от българите отново е задържан от испанската полиция с обвинение за незаконен престой на испанска територия, за което ще му бъде открита процедура за експулсиране от страната без право на завръщане за срок от 5 г. Според източника човекът се намирал в Мадрид и бил въоръжен с пистолет "Берета", който закупил от Испания.

Заканвал се пред хора от българската колония в Мадрид, че "ще се лее кръв" и че "той нямало да остави тази работа така". Авторът на документа предполага, че ако по искане на Симеон испанската полиция не вземе мерки за експулсирането на сънародника ни, последният щял да извърши нови престъпления, и не изключва вероятността те да са срещу член от царското семейство. В преписката няма информация дали е открита преписка за експулсиране и как е приключила тя. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4929 |09.06.2011 Задържаха двама за взрива в Пловдив . 14| 6459 |14.05.2011 Драма в София: срутил се парапет погуби един, двама ранени . 6| 5534 |10.05.2011 Изписаха шофьора от Симеоновград; той се покри . 7| 5455 |09.05.2011 Усилена охрана пази шофьора убиец от Симеоновград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads