Реклама / Ads
16| 12613 |26.04.2009 НОВИНИ

Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) ще бъде коректив на властта

.
Учредително събрание на ДНЕС
Графа, Наско от БТР и легия „Раковски” застанаха зад идеите на ДНЕС
 

Днес в София представители на неправителствени организации и известни личности с активна гражданска позиция поставиха началото на нов граждански проект - Движение за национално единство и спасение (ДНЕС). От ДНЕС категорично заявиха, че Движението няма да се превърне в политическа партия, а ще бъде силен граждански коректив на управляващите.
Инициаторите за създаването на ДНЕС приеха „Апел за гражданска активност” и се обединиха около конкретни искания към управляващите и политиците в България.

Сред подписалите се под Апела са: доц. Боян Дуранкев – преподавател в УНСС, проф. Камен Плочев и проф. Радостин Москов – ВМА, Николай Георгиев - водещ на „Ясновидци” по bTV, Албена Александрова – главен дизайнер и собственик на модна къща „Рошавата гарга”, Иван Такев, проф. Вихроний Попнеделев, Брайко Брайков – художник и продуцент на филма „Шивачки”, Виктор Ангелоев – журналист от БНР, както и представители на Академия за европейска култура „Орфеева лира”, Гражданска инициатива „Екоутопия”, Гражданско сдружение „Заедно”, Национален съюз за параспорт, Сдружение за алтернативно обучение и квалификация „САОК”, Фондация „Спасение”.
Владимир Ампов – Графа, Наско и Славчо от БТР, продуцентът Атанас Янкулов, легия „Раковски” и студенти от СУ „Св. Климент Охридски” вече заявиха своята подкрепа към ДНЕС.



Инициативна група от 22 души ще работи за популяризиране на идеите на ДНЕС, както и за привличането на нови неправителствени организации и граждани към движението. Една от първите инициативи на ДНЕС е откриването на специални „Приемни на улицата” в цялата страна. В тях гражданите ще могат да се запознаят с Апела и да подкрепят идеите на движението.



Исканията, залегнали в Апела на Движение за национално единство и спасение (ДНЕС), са:
I. Създаване на среда, която категорично не приема корупцията като норма на поведение – съдебна отговорност и адекватни присъди за всички корумпирани. Сигурност и справедливост за всички български граждани.
II. Изработване, съвместно с представителите на гражданското общество, и прилагане на адекватни и решителни мерки за преодоляване на последствията от икономическата криза и обезпечаване устойчивото развитие на българската икономика.
III. Отстояване правото на гражданите за пълна прозрачност и ефективен граждански контрол при осъществяване на процедурите по възлагане на обществени поръчки, изразходване на бюджетни средства и средства от европейски фондове. Създаване на работещи механизми за защита на гражданите от т.н. естествени монополисти – Топлофикация, ВиК, ЕРП.
IV. Настояване за въвеждане на задължителна административна и наказателна отговорност за всички длъжностни лица, които са предизвикали щети за държавата, като са нарушили права на гражданите, гражданските организации или бизнеса .
V. Искане за реформа в съдебната система и безкомпромисна борба с битовата и организирана престъпност с цел гарантиране на законовия ред, личната сигурност и неприкосновеност на всеки български гражданин, в това число и приемане на нов Наказателен кодекс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8354 |02.04.2009 Ромската партия „Единство” иска съюз с БСП . 16| 4763 |21.01.2009 В Националното следствие разпитват Ангел Христов . 29| 14054 |18.12.2008 Оповестиха сътрудниците на ДС в Националното радио . 24| 4924 |17.12.2008 Движение "Напред" реално вършело нещо, другите се държели за гушите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads