Реклама / Ads
1| 2842 |12.01.2022 НОВИНИ

Двойно повече места за македонски студенти у нас

.
Двойно ще се увеличат местата за македонски студенти в българските университети. Това е решението на изпълнителната власт от днешното заседание на Министерския съвет. Местата вече ще са 300, а не 150. Промените влизат в сила от идната учебна година.
 

530 000 лв. са необходими за държавните университети за допълнителните места, като те ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Според новото решение до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение.

Решението на Министерството на образованието идва дни след приетата обща позиция по казуса с Република Северна Македония след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. 

 

Измененията в сектор образование са предложени от Междуведомствената работна група по въпросите на кандидатстването и приема на студенти от РСМ в държавни висши училища, която бе сформирана през септември. 

 

С изменения в друго правителствено постановление се дава възможност на студенти от българските диаспори без документ за българско гражданство също да кандидатстват в българските университети. Става дума за хора от българска народност, които ползват български език и се самоопределят като българи. Те трябва да произхождат от населено място, което е било част от българската държава или Българската екзархия в миналото, или да имат възходящи родственици с имена от българската традиционна фамилна именна система, или да са част от българска общност или българско малцинство в друга държава.

 

Същите права се дават и на кандидатите от българска народност, но без български паспорт, ако имат особени заслуги за укрепване на българската духовност, за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура сред българските общности в чужбина.


Студентите от българската диаспора се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3443 |11.01.2022 Спортният министър: За 15 дни за „Българска армия“ е направено повече, отколкото за 10 години . 79| 3675 |04.01.2022 Акад. Петрунов: Колкото повече ваксинирани има, толкова по-малко вирусът мутира . 26| 3802 |03.01.2022 Премиерът: Ще видим дали може да купим повече газ от Азербайджан, където цената е по-изгодна . 1| 2907 |02.01.2022 И днес работят ваксинационни пунктове на места в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads