Реклама / Ads
0| 4753 |16.10.2022 СВЯТ

Си Дзинпин тръгна към нов мандат с реч за COVID-19, Хонконг и Тайван

.
Си Дзинпин
Китайският президент Си Дзинпин приветства управлението на Комунистическата партия и защити политиката ѝ срещу COVID-19 при откриването на 20-тия конгрес на Китайската комунистическа парти. Хиляди подбрани от него делегати трябва да подпечатат кандидатурата му за исторически трети мандат, разказват Франс прес и БГНЕС.
 

Си излезе на сцената под бурните аплодисменти на около 2300 делегати, които се бяха събрали в Голямата зала на народа в Пекин за събитието. Във встъпителната си реч лидерът приветства Китайската комунистическа партия (ККП) и заяви, че конгресът се провежда в "критичен момент" за страната.


В началото на речта, Си също така подчерта, че политиката на Китай с пандемията - която все още налага сериозни ограничения върху живота на хората - е за тяхната безопасност. Той заяви, че политиките са "защитили безопасността и здравето на хората в най-висока степен и са постигнали значителни положителни резултати".


В началото на речта Си се спря и на два от най-чувствителните за Китай въпроси, свързани със сигурността и суверенитета -- във връзка с Хонконг, след като там бяха потушени демократичните протести, и Тайван. Си похвали прехода на Хонконг от "хаос към управление", като същевременно се зарече за "сериозна борба срещу сепаратизма и намесата" в самоуправляващия се остров Тайван.


Ако всичко върви по план, 69-годишният Си ще бъде препотвърден като генерален секретар на партията след едноседмичната среща, с което ще затвърди позицията си на най-могъщия китайски лидер след Мао Дзедун.


Ако бъде избран за партиен лидер за още един петгодишен мандат, както се очаква, Си почти сигурно ще бъде избран за президент на годишната среща на Общокитайското събрание на народните представители през март.


Той продължи, че борба с корупцията е елиминирала "сериозни скрити опасности" в управляващата комунистическа партия и армията на страната.


"Борбата с корупцията спечели съкрушителна победа и беше цялостно укрепена, елиминирайки сериозните скрити опасности в партията, държавата и армията", заяви Си, визирайки кампанията, която според критиците е била използвана за ограничаване на несъгласието в партията.

Китай ще се участва в световната борба срещу промените в климата, допълни той.


В Пекин имаше засилено полицейско присъствие, защото властите се подготвяха за едноседмичния конгрес. Автобуси извозваха журналистите и другите участници до почти празния площад Тянанмън и до Голямата зала на народа. Преди да влязат в залата, участниците преминаха през редица проверки за сигурност, като над сцената, на която ще седнат висшите лидери, се извисяваше гигантска емблема с чук и сърп.


"Да живее великата, славна и правилна Китайска комунистическа партия", гласеше един от яркочервените знамена, украсяващи залата. Основната задача на делегатите е да одобрят безпрецедентната кампания на Си за управление за три мандата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3504 |31.05.2022 Александър Вучич положи клетва за втори президентски мандат . 0| 3297 |04.03.2022 Макрон се кандидатира за втори мандат на изборите във Франция през април . 0| 3137 |29.12.2021 Димитър Ковачевски получи мандат за съставяне на новото правителство на РСМ . 2| 3179 |23.11.2021 Джо Байдън възнамерява да се кандидатира за нов мандат през 2024 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads