Реклама / Ads
7| 4344 |25.03.2023 НОВИНИ

Една година по-късно: Русия си призна за загубата на десантния кораб ”Саратов”

.
Източник: БГНЕС
В петък в Севастопол беше открита паметна плоча на моряците от големите десантни кораби "Саратов", "Новочеркаск" и "Цезар Куников" и на моряците, които са загинали във войната срещу Украйна миналата година.
 

"Преди една година в хода на военните действия загубихме големия десантен кораб "Саратов", както и "Новочеркаск" и "Цезар Куников". 

 

Днес е първата траурна годишнина от това събитие", заяви пред журналисти контраадмирал Феликс Менков, командир на Кримската военноморска база на Черноморския флот на Русия.

 

Това е първото официално потвърждение на загубата за руската армия на "Саратов", съобщи руската редакция на БиБиСи.

 

На паметната плоча са изписани имената на 12 моряци. В церемонията участваха роднини на загиналите и военнослужещи от бригадата десантни кораби.

 

Руското министерство на отбраната досега не е коментирало загубата на ракетоносача "Саратов".

 

В петък държавната агенция ТАСС написа, че "Саратов" е бил повреден на 24 март 2022 г., когато е бил поразен от украинска ракета "Точка-У" в пристанището на Бердянск и "е бил потопен на кея от екипажа, "за да предотврати взривяването на бойни патрони". "Новочеркаск" и "Цезар Куников" "са получили сериозни повреди" според информацията на държавната агенция.

 

На 24 март миналата година украинските военни публикуваха кадри от взрив в пристанището на окупирания Бердянск и съобщиха, че "Саратов" е бил обстрелван от тях. В петък Валерий Залужний, главнокомандващ на ВСУ, публикува видеозапис на горящия "Саратов", за да напомни за неговото унищожаване.

 

На 21 март и 24 март 2022 г. руският военен телевизионен канал "Звезда" съобщи, че "първият военен кораб на Русия" е влязъл в пристанището на Бердянск и е доставил бронирани машини. През юли месец флотът на Русия потвърди, че "Саратов" е бил повреден, но тогава бе съобщено, че корабът ще бъде изтеглен на буксир до Крим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3098 |25.03.2023 Средната цена за брой яйце достигна 56 стотинки . 0| 3155 |23.03.2023 Ипотечните кредити нарастват с 18% за година . 6| 4022 |23.03.2023 Нов шамар от Евростат: България остава най-бедната държава в ЕС по разпределение на БВП . 2| 3083 |23.03.2023 СГС наложи глоба от по 1000 лева за щетите от протестите през 2020 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads