Реклама / Ads
7| 6900 |01.09.2011 НОВИНИ

Едно въже да имаше, Едит щеше да е жива

.
Eдит Симеонова Източник: 24 часа
Детето решило да запечата един щастлив миг по време на ваканцията си, за зла участ той се оказва последен.
 

“Децата падаха по земята и ревяха. Всички бяхме в шок след вестта, че Едит не е жива. Все още и никой от съучениците не иска и не може да осъзнае случилото се.” Това заявиха вчера от училищното ръководство на Гимназията с преподаване на чужди езици “Христо Ботев” в Кърджали, чиято 15-годишна възпитаничка Едит Симеонова загина нелепо в бушуващото море край Созопол в понеделник, пише 24 часа. Следобед на 29 август 3 приятелки бяха пометени от върхлетяла ги вълна от скала, докато позираха за снимка за спомен.

 

“Детето е решило да запечата един щастлив миг по време на ваканцията си. За зла участ този миг се оказа последен”, каза вчера след погребението кметицата на Крумовград Себихам Мехмед. “77 възпитаници от 2 училища бяха на лагер в почивната база в Приморско. Решихме да посетим Созопол, след като 2 дни морето бе бурно и не ставаше за къпане. До 14,30 ч разгледахме църквата “Св.св. Кирил и Методий”, където са мощите на св. Йоан Кръстител. След това групата от 37 деца, които бяха дошли в Созопол, се раздели. Една част отидоха в Историческия музей, а друга - да пазаруват сувенири. Определихме сборен пункт в 17 ч след инструктаж.

 

“На края на полуострова сме, 3 момичета паднаха в морето”, гласяло зловещото обаждане от възпитаничка малко преди 16 ч. Тръгнахме веднага. Морето бе като пералня”, разказа вчера директорката на учебното заведение Йорданка Чавдарова.

“Едно от момичетата - Радослава, бе с одрани ръце, а другото - с рани по краката”, описа гледката школската шефка. Сервитьор в съседно заведение успял да спаси двете бедстващи, но не и Едит. “Зловещата ирония бе, че предприехме екскурзията именно да опазим лагеруващите от бурното море в Приморско. Целта ни бе безопасността, а то...”, каза и помощник-директорката Радка Попгеоргиева. Колежката й Мария Митрева уточни, че по време на пътуването, престоя в лагера и последвалата злощастна екскурзия постоянно следвали инструктажи.

 

“Определено чувстваме вина за станалото. Прибрахме се в лагера и решихме да го прекратим предсрочно 2 дни”, уточни Чавдарова. На следващата сутрин останалият без дъщеря баща д-р Николай Симеонов имал среща с ръководството на групата. “Каза ни: “Вие нямате вина”, допълниха водачките. “След като са на лагер и родителите са поверили на тях децата си, кой да е виновен освен тях”, бе обаче мнението на жителя на Крумовград Огнян Каменов. “Случаят за мен е приключил, това е нелеп и нещастен инцидент. Заминах за там веднага след като разбрах. Бащата дойде също още вечерта с катафалката.

Не можем да говорим нито за вина, нито за административно нарушение. Аз съм абсолютен цербер по отношение на организацията на такива мероприятия. Имам комисия от 5-има служители, които гледат под лупа изискващите се документи. Проверяват документация по превоза”, коментира шефката на инспектората на МОН в Кърджали Емилия Владева.

 

Най-потърпевши са двете момичета, които са паднали в морето с Едит. Те трудно ще забравят как невинно действие като направата на снимки за спомен е променило живота им с един замах. Но винаги ще са благодарни на онзи 20-годишен готвач от Ловеч, спасил ги от коварните вълни. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5976 |30.08.2011 Британски самолет кацна извънредно на летище "София" . 24| 5342 |28.08.2011 СДС и ДСБ са заедно; имало компромис . 21| 5698 |21.07.2011 Дебатът по вота извънредно в понеделник . 10| 6025 |21.07.2011 Пускат на свобода Едноръкия, Русия остава с "празни ръце"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads