Реклама / Ads
2| 3284 |20.12.2023 НОВИНИ

Екоминистърът посочи водещите причини за замърсяването на въздуха

.
Екоминистърът Юлиян Попов Източник: Стопкадър: bTV
"Инверсия, липса на въздушни течения и мъглата - това са в момента водещите причини за замърсяването на въздуха. Индустриални замърсители в София няма. Замърсяването си е наше, битово, главно в някои по-бедни квартали, но и в по-богати такива. Ако искаме да свалим равнищата, трябва тотално да ликвидираме двигателите с вътрешно горене и отоплението с твърдо гориво. Без това ще имаме такова замърсяване, което е в по-добро състояние, отколкото беше преди 5-6 години."
 

Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на bTV.

 

По думите му мерки за мръсния въздух се взимат и състоянието на въздуха в последните години се подобрява постоянно.

 

„Отоплението на твърди горива замърсява най-много. Ефектът от подменянето на печките на твърдо гориво е това, че се подобряват нивата на замърсяване, че да влезем в годишните норми и да спечелим дори дело срещу ЕК за състоянието на въздуха. Това не ни успокоява. Но ето – 85% от градския транспорт в столицата е електрифициран“, отбеляза министърът

 

Във връзка с КОП28, той обясни: „Това е Конференцията на страните, която включи 200 държави, които се събират на едно място. На нея се водят най-сгъстените преговори за намаляване на въглеродните емисии. Тя определя бъдещето на световната икономика. В Дубай бяхме 250 души българската делегация. Над 30 компании пожелаха да дойдат и да представят постиженията на българската енергетика, на стартъп компаниите. Нашето участие има две измерения – имаме възможност да въздействаме на хода на световната икономика, но и разбираме накъде се движи процесът, за да се планират дългосрочните действия в икономиката", допълни Попов.

 

Той каза също така, че се е записало за пръв път, че светът се насочва към излизане от фосилните горива, т.е. някъде около 2050 г. ще се прекрати изцяло използването на петрол, въглища и газ.

 

„Няма да се окажем без ток. Административно никой няма да закрие въглищните централи, те ще изчезнат по търговски причини – цената им е твърде висока. Ако сега погледнем цените на газа, тя е доста ниска. Според мен няма вероятност тя да се качи, за да направи въглищните централи печеливши. Те работят на загуба“, категоричен бе министърът.

 

Според него в ЕС всички политики са известни от 15-20 години, че вървят в посока затваряне на въглищните централи. „Трагедия няма да има", увери екоминистърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3415 |20.12.2023 Украйна ще произведе ударно 1 милион дрона догодина за фронта . 0| 4100 |20.12.2023 Назначиха трети зам.-министър на финансите . 6| 3524 |20.12.2023 Лукашенко заплашва да вземе апартамента на Нобеловия лауреат Светлана Алексиевич . 7| 3449 |20.12.2023 Правосъдният министър подпечата новата Конституция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads