Реклама / Ads
5| 3588 |08.03.2021 НОВИНИ

Експерт: Ако се сгъва бюлетината извън тъмната стаичка, трябва да се обяви за невалидна

.
Изборите в България винаги са били сериозно изпитание за всички участници. Те от изпитание се превръщат във война от хората на администрацията към гласоподавателите. Това каза по 7/8 ТВ Виктория Василева.
 

Застъпниците са важен елемент от честността на изборния процес. Важно е какви са неговите права и задължения. Изборният ден се дели на три етапа-началото, изборния ден и след неговото приключване. Наложи се мнението, че ролята на застъпникът е да отиде вечерта и да вземе протокола. Но ролята му е да наблюдава целият процес от начало до край.

 

Той може да минимизира възможностите за манипулации. При откриване на изборите е важно маркиране печата на секцията. Той трябва а бъде увреден, за да бъде уникален. Когато се направи това се съставя протокол и се поставят ти образеца от печата. Има случаи когато се подменят цели протоколи на СИК и може той да се подпечата от всеки печат.

 

Печатът се предава с всички изборни документи. Важно е застъпникът по време на гласуването, то й да представи своето удостоверение за застъпник. Ако той не е вписан за застъпник, той няма да получи в края на деня копие от протокола на СИК. През деня е по-тежката част и има много неща, които могат да се случат. Те трябва да гледат как възрастни хора гласуват с придружител. Възрастта и неграмотността не са физически недъг.

 

Те трябва да си гласуват сами в изборната стаичка. С това много се злоупотребява. Не трябва да се нарушава тайната на вота. Много често това се нарушава, за да се контролира вота. Позволяват си да не сгънат бюлетината, а да направят на  излизане от секцията. Това масово се прави в секции с друг тип българско население. Тази бюлетина трябва да бъде обявена за невалидна. Застъпникът за всяко нарушение трябва писмено да правят жалби и сигнали до СИК.

 

Когато са писмени, в протокола се вписват всички жалби. СИК е длъжна да се произнесе по сигнала незабавно.  Нито един избирател няма право да заснема бюлетината в тъмната стаичка.

 

При броенето, не се изсипват бюлетината на масата, а се вадят една по една и се обявява на глас. После се подреждат по различни купчинки по партии.

Дами си слагат графит под нокътя. Залепват си го. И зацапват нежеланата бюлетина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3615 |04.03.2021 Пиар експерт: Очаквам грозни сцени, спално бельо и неморални практики . 8| 3568 |01.03.2021 Експерт: Обещаните от премиера "нови" язовири не са новина. Проектирани са през 80-те г. на миналия век . 4| 3264 |24.02.2021 Експерт: 18% от средствата от глоби са за превенция на ПТП, останалите потъват в бюджета на МВР . 7| 3687 |16.02.2021 Експерт: Защо изобщо върху капака на шахта има напрежение?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads