Реклама / Ads
3| 2706 |11.08.2023 НОВИНИ

Експерт от МВР: След случая ”Дебора” има лавина от сигнали за домашно насилие

.
Зорница Шуманова
Сектор ”Домашно насилие” към МВР цели този проблем да се приоритизира и по-добре да се ръководи. Целта му е да подпомогне работата на всички полицаи, а да се координира действията и с другите министерства. МВР с домашното насилие не може да се справи само. Нужна е работа и със социалното министерство, и с правосъдието, образованието и др.. Това коментира пред бТВ Зорница Шуманова, национален координатор и ръководител на звеното по въпросите на домашното насилие в МВР.
 

Вчера министрите на четири ведомства набелязаха мерки, които трябва да се случат в най-спешен порядък в МВР, като една от тях е да се изработи методика за полицаите и точни стъпки полицая какво трябва да прави от телефонното обаждане на 112, през участъците в страната, през райнния инспектор и т.н. Всичко ще бъде ясно и точно разписано и се надяваме това да помогне на полицаите, коментира тя.

 

Колкото повече се говори за домашното насилие, толкова по-добре. След случая с Дебора имаме лавина от сигнали за домашно насилие, както и молби, които вече са депозирани към райниите съдилища в страната. За първото полугодие на годината в МВР са получени 1950 заповеди за незабавна и постоянна защита, които са издадени от районните съдилища. Ако сравним тази цифра с полугодието на 2022 година, ръстът е 18% на издадените заповеди. След анализ имаме 40% ръст на образуваните досъдебни производства за домашно насилие за тази година. Което е много. Това е стряскаща цифра, коментира тя.

 

Жертвата на домашно насалие между 7 и 8 пъти се колебае преди да отиде при органите, които да му помогнат. Моят апел към всички е, да се престрашат и да потърсят помощ. Молбата за защита по закона за домашното насилие с новите промени и районните управления и болниците могат да придвижат до съответния районен съд. Целта тук е да не разкарваме жертвата от едно място на друго, а молбата за защита да може да се придвижва от държавните институции по служебен път, коментира тя.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2814 |11.08.2023 Проф. Рачев: И най-зиморничавите ще се чувстват комфортно в следващите дни . 4| 4626 |11.08.2023 Политологът Георги Киряков: Шарена картина след местните избори, ”Възраждане” няма изявени фигури за кмет . 15| 4020 |10.08.2023 Европрокуратурата разследва злоупотреби за половин милиард евро, жълтите павета и пристанището във Варна . 5| 2943 |10.08.2023 Комуникационен експерт: Оттеглянето на Вежди Рашидов от политиката е пречистващо за обществото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads