Реклама / Ads
3| 3070 |12.04.2021 НОВИНИ

Експерт: При служебно правителство Планът за възстановяване трябва моментално да бъде внесен в ЕК

.
Служебно правителство не би могло да внесе кой знае какви промени. Най-добрият ход би бил да се внесе Планът за възстановяване и устойчивост такъв какъвто е, с цел да се избегне забавянето.
 

Такова е мнението на Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.

 

„Със сигурност няма да имаме правителство до 30 април, но това е просто една административна дата за изпращане на Плана към Европейската комисия. Страната ни след това ще има право да предлага нови проекти до 2023 г.“, уточни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

 

“Следващото правителство ще има достатъчно възможности за ревизия на досега изпратените проекти и голяма реформа на цялостния план, ако пожелае това и има достатъчно професионален капацитет да го направи”, отбеляза Галев.

 

Според него основните липси на настоящия план са по отношение на иновативните проекти и мерките, които да са насочени към справяне с последиците от пандемията.

 

„Липсва като цяло амбиция на плана“, смята той.

 

По думите му има опасност от забавяне на средствата, но „не трябва да забравяме, че по-важни от самия план са проектите“.

 

„Много по-важни са отделните проекти в момента, отколкото планът. ЕК ще прояви разбиране поради изборите у нас, закъснение няма да е ключово“, добави гостът.

 

Експертът изтъкна, че е необходимо да се обърне повече внимание на заложените цели по отношение на децентрализацията и производството на енергия у нас, не само на енергийната ефективност, тъй като „не виждаме много в тази насока“.

 

Припомняме, че преди дни вицепремиерът Томислав Дончев се измъкна от отговорностите си и изненадващо обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6184 |12.04.2021 ГЕРБ пак плашат: Правителство без първия свършва зле и води до криза . 8| 3242 |12.04.2021 Владислав Панев: Възможно е “Демократична България“ да подкрепи правителство на партията на Слави Трифонов . 26| 3822 |11.04.2021 Михаил Константинов смята, че ще има правителство с 240 депутати . 30| 6320 |10.04.2021 Илиян Василев: Защо е малко вероятно да има правителство?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads