Реклама / Ads

7| 3731 |25.10.2020

Експерт за ремонта в НПК: ВКС трябва да осъществява само методически контрол

.
Познавам добре практиката на ЕС и предложенията съответстват на тази практика. Най-коментираното предложение е касационната инстанция. В повечето от критичните материали има морално-етични разсъждения, в тях липсват правни аргументи. Тези предложения са конституционно съобразни, има 12 решения на конституционния съд.

Това каза Щерьо Ножаров по БНТ за предложенията на прокуратурата за промени в НПК. Той уточни: „Основната функция на ВКС е методически контрол. Предложението отговоря на практиката на конституционния съд. Предложението е конституционно съобразно за процес на две инстанции.

 

Широко се използват СРС в различни европейски страни. Разширява се покритието. Ние трябва да защитаваме правото на личността. Права имат пострадалите и техните близки. Не става въпрос за масово подслушване, а за престъпления по глава Първа и за организираните престъпни групи. Сега липсва достатъчна ефективност“, уточни той.

 

Относно предложението за допускане на негодни доказателства, той обясни: „Става въпрос за дисциплиниране на разследващите органи. Сега, ако някое доказателство бъде събрано извън срока, но е негодно. Тук за това става дума. Ще са негодни доказателства, които са събрани с насилие, измама, принуда. Няма да се наруши ЕКЗПЧ.

 

За поемното лице е казано най-малко едно лице. Има отдалечени местности. Всички си спомняме Сарафово. Представете си две поемни лица ги разпитват след 8 години. Защитата много спекулира с тях при бавен процес. Това нещо не трябва толкова много да се дискутира. По принцип ще са две лица, но рядко ще е едно лице.

 

Дори и най-големите критици на предложението от 33 страници, не оспорват, че има предложения, които са ефективни. Процесът ще стане много по-ефективен. Премахва се формализма на процеса и ще се увеличи скоростта. Прокуратурата се опитва да осигури процес в разумен срок“.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Адвокат: Когато налага мерки, държавата трябва да се съобрази с основните принципи 6| 3404 |23.10.2020 . Д-р Кокалов: Трябва да се промени начинът на финансиране в здравеопазването 3| 3149 |23.10.2020 . Експерт за парадокс: Борисов е готов на всякакъв жест към САЩ, за да спаси руския газопровод 16| 5674 |22.10.2020 . Проф. Маринов: Ако ДАНС огласи „доброжелателите“ на Радев, трябва да посочи името на Борисов 10| 4879 |22.10.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ