Реклама / Ads
12| 5778 |12.01.2023 НОВИНИ

Експертът Симеон Белорешки: Стигне ли се до трибунал за войната в Украйна, ще станат ясни хубостниците на газовия пазар

.
Симеон Белорешки
Какво става с газа? Краткият отговор се съдържа в това как Щедрин описва ситуацията в царска Русия: “Крадат! “ Това се случва. А иначе, сме в поредната газова война, която водим последните 25 години, като се почне от Топенерджи, минем се през убийството на Луканов, сплашването на Борисов и отмяната на проучванията на шистов газ, до свалянето на редовното правителството през 2022. Всичко това е поради един и същи причини и фактори. И не е само у нас.
 

 Нападението над Украйна е просто продължението на същата газова война, но с военни средства. Това казва експертът Симеон Белорешки пред Веселин Дремджиев в ТВ+.


Малко хора си спомнят, че малко преди събитията в Украйна през 2014, Шеврон подписа 10B сделка за шистов газ в Украйна. Доколко е пряка връзката ще се разбере чак след време, но как смятате – Украйна, със добив на шистов газ до границата на Европа, и с договор за присъединяване към ЕС? Как мислите? Дали Русия би го приела лесно? Не, разбира се, и затова нападна, но ще си плати разбира се .


Проблемите на България, която е далеч по-малък играч на газовия пазар и не е толкова интересна на Газпром, вероятно са свързани по-скоро с нашенските олигархични интереси, които управляват държавата, отколкото самият Газпром. Няма как да знам подробности, но обективната оценка на ситуацията показва това. Разбира се , зад тях стоят всички руски служби, защото то не е само газа, а Лукойл, комуникациите, енергийния сектор. На практика всичко. А и най-малко отстъпление не се допуска, обяснява той.


Обаче. Нещо се случва. За мен беше странно защо редовното правителството не подписа сделката за седемте танкера, а го остави на служебното? Защото не само казаха, но и показаха на практика как могат да осигурят два по-евтини танкера и слотове през юни, но и осигуриха още 7 такива на, а и вероятно и, на по-добри цени.


За мен отговорът е, че те отиграха блестящо тази сцена . Ако бяха подписали, щяха да дадат повод за масова атака от проруските проксита как България се управлявала от Америка, как САЩ ни заробва със скъп газ и….все в този ред. Оставиха горещия картоф на некъдърното служебно правителство и всички видяха не само, че то до последно се надяваше на #Газпром и така на всички стана ясно чии интереси са с приоритет за тях. Не само това, но и президентът се впрегна и се разходи до емирствата, да се среща с Лукойл и да бъде под зоркото око на руския посланик, застанал зад него на 6 септември, заявява Белорешки.


Хашек казва “Войната вървеше добре и за двете страни, докато не се намеси Генералният щаб”. В момента в който премахнем от уравнението чуждата сила, всички енергийни проблеми, а и не само, ще започнат да се решават едновременно. За тази цел, трябва да отстраним “Генералния щаб” – в преносния, и по скоро в прекия смисъл. Откъде ще дойде пробива. Докато всички работи покрай Газпром са все секретни, все изчезват документи, американците имат обаче офертите на Шиниър и те бяха много атрактивни , но приехме само един. Бъдете сигурен, че има цяло досие с това кой какви щети е нанесъл от тази операция. Как ще бъде използвана, до какво ще доведе и дали и кой ще отговаря може само да гадаем.

 

Но, бъдете сигурни. Стигне ли се до трибунал за войната на Русия , ще се преследват и помощниците. Това трябва да е ясно на нашите хубостници. Те според мен го знаят, но нямат друг шанс – или правят каквото им трябва или нещо като на Скрипал, Гебрев… с нашите пробити служби, няма кой да ги спаси. За тях борбата е на живот и смърт – в преносния , а за някои и в буквалния смисъл, посочва експертът.

 

...........................................................................................
Симеон Белорешки e инженер по автоматизация, част от неформалната група "Анонимните климатици". Инж. Белорешки има над 30 години професионален опит в тежката химия, въглищната енергетика и добива на петрол и газ, включително работейки за ТЕЦ "Бобов дол" и "Марица Изток 2" и като консултант в Европа, Близкия Изток и Африка. През последните години той е базиран в Малайзия, където се занимава със същия сектор, но работейки за целия азиатски район.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3052 |11.01.2023 Христо Иванов: Няма данни, че Албена Симеонова от ДБ е укривала издирвания от Интерпол Бодил . 12| 3768 |04.01.2023 Огнян Герджиков: НДСВ ще прескочи 4-те процента, очаквам подкрепа от Симеон Сакскобургготски . 2| 3348 |02.01.2023 Първан Симеонов: Интригата е в третия мандат. Там са продълженията и дузпите . 1| 3335 |24.12.2022 Кабина на Симеоновския лифт се заплете в електрически кабел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads