Реклама / Ads
2| 3701 |19.12.2017 НОВИНИ

”Екзакта”: Само 14% от българите са успели да спестят пари

.
Българите, успели да спестят пари през изминаващата 2017 г., са едва 14%. По-често в тази категория попадат мъже, млади хора под 30 години, високообразовани и заможни хора, както и жители на градовете областни центрове.
 

Това сочат резултатите от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 7-13 декември 2017 г. В изследването са участвали 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face-to-face интервю.

 

Според данните 57% от пълнолетните българи, участвали в настоящото изследване на "Екзакта" заявяват, че през 2017 г. са похарчили всички пари, които са изкарали през годината. Това по-често от останалите се твърди от хора на възраст между 30 и 40 години, както и от такива на възраст над 60 години. Две трети от българите, определящи стандарта си като близък до средния, попадат в групата на изхарчилите всичко спечелено.

 

Всеки пети участник в изследването не се е справил в рамките на приходите си, а е изхарчил и част от спестяванията си. Най-често това важи за хората на възраст над 60 години, за високообразованите респонденти и за жителите на столицата.

 

10% от българите твърдят, че са изхарчили целия си паричен ресурс – и спечеленото през годината, и спестеното преди, и дори са взели пари назаем. Най-често това са хора на възраст между 40 и 60 години. Оказва се, че жените по-често от мъжете попадат в тази категория.

 

Добра ли е била 2017 г. за българите?

 

2017 г. се е оказала най-добра за младите българи на възраст до 40 години, за високообразованите и заможните хора, както и за жителите на градовете областни центрове. 72% от хората, участвали в изследването, очакват новата година в личен план да бъде по-добра за тях от отминаващата. Най-висок е оптимизмът на младите и високообразованите българи.

 

А отпимистични ли са очакванията на българите за България през 2018 година?

 

61% от българите имат по-скоро оптимистични очаквания за бъдещето на страната ни през новата 2018 г. На 17% възлизат твърдите скептици, според които Новата година няма да е по-добра от отминаващата. В масовия случай тези хора мислят за 2018 г. като за година поне толкова лоша колкото 2017 г. или дори допускат възможността тя да бъде още по-лоша.

 

 

Към кои политици българите биха отправили добри пожелания за Новата 2018 година?

 

Добри пожелания са отправени към 90 действащи български политици. Най-много празнични пожелания се отправят към Бойко Борисов (от 27% от българите), към Румен Радев (от 25% от българите), към Мая Манолова (от 14% от интервюираните), към Корнелия Нинова (от 11%), към Красимир Каракачанов (от 7%), към Йорданка Фандъкова (от 6%), към Цветан Цветанов (от 6%), към Томислав Дончев (от 5%), към Валери Симеонов (от 4%), към Георги Първанов (от 3%), към Волен Сидеров, Цвета Караянчева, Лиляна Павлова, Веселин Марешки, Стефан Данаилов (от по 2%).

 

Изборът кого от политиците да поздравят за празниците определено се оказва политически обусловен. Така например, избирателите на ГЕРБ най-често отправят добри пожелания към своя лидер и към основните си политически фигури. Румен Радев печели най-много поздравления за Новата година от избирателите на БСП. Симпатизантите на левицата по-често са склонни да отправят пожелания към президента Румен Раъдев, отколкото към своя лидер.

 

Хората, които не желаят да изкажат добри новогодишни пожелания към нито един български политик са 29% и са предимно на възраст между 18 и 30 години, жители на селата, представители на малцинствата и негласуващи.

 

Ще задели ли българинът пари за благотворителност?

 

Половината от анкетираните възнамеряват да отделят средства за благотворителност по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. 29% посочват, че не биха могли да участват в благотворителни акции поради финансови затруднения. 5% не желаят да се включат в никаква форма на благотворителност и очевидно са враждебно настроени към идеята.

 

Как и къде ще празнуват българите?

 

По-голямата част от анкетираните (89%) възнамеряват да празнуват Коледа по домовете си. 2% планират да отидат на ресторант, други 2% - да пътуват до родните си места. Едва 1% ще отидат в чужбина за Коледа. 1% ще отидат на ски в планината и също толкова - 1% ще работят по коледните празници.

 

По-висока мобилност на населението се очертава за новогодишните празници. Отново обаче най-висок е делът на българите, които планират да празнуват по домовете си – 74%. На ресторанти и по клубове ще празнуват 8%. 4% ще посрещнат Новата година в чужбина, 2% ще излязат на площадите в страната, а други 2% ще пътуват до родните си места. На Нова година ще работят 2%, а на ски ще отидат 1.3%.

 

*** Методика на изследването: Данните са от редовно месечно национално представително изследване на Екзакта Рисърч Груп, проведено в периода 7-13 декември 2017 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face-to-face интервю.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4002 |19.12.2017 И преговарящият за Brexit се застъпи за българите в Лондон . 13| 8971 |15.12.2017 Зам.-министър: Полицаите да работят, не само да протестират . 1| 4582 |15.12.2017 Министър Грег Хендс: Българите във Великобритания нямат повод за притеснения . 1| 4826 |15.12.2017 Светослав Малинов: Българите в Англия трябва да действат бързо в новите условия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads