Реклама / Ads
6| 4216 |03.07.2021 НОВИНИ

Елена Йончева: Новата Европейска агенция за убежището е голям пробив за България

.
Елена Йончева
Новата Европейска агенция за убежището е голям пробив за България и за Европа. Страната ни има интерес от допълнителна помощ от ЕС и солидарност между държавите членки, защото при следваща бежанска вълна нито една ограда не може да спре огромния натиск. В момента ние не сме достатъчно защитени, а се намираме на място, уязвимо от зоните на конфликт.
 

Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Тя преговаряше от името на Европейския парламент със Съвета на ЕС за създаването на агенцията, която има правомощия във всички държави членки. Споразумението беше сключено в последния ден на португалското председателство през юни.

 

Агенцията е в интерес на националната сигурност на България, каза още Елена Йончева. Ние работим за това тежестта от справянето с бежанските вълни да бъде носена от целия ЕС, а не единствено от България и другите държави, разположени по границите на съюза, коментира тя. Споразумението за агенцията е първото общоевропейско решение по политиката за миграцията от голямата криза през 2015 г. Досега ЕС няма ефективен механизъм, по който да защити държавите, разположени на външните граници.

 

Страните от Вишеградската четворка, сред които е и Унгария, в момента отказват да проявят солидарност и да приемат част от бежанците. Затова подобни общоевропейски решения са исторически - тежестта трябва да бъде разпределена, ЕС да осигури експертна и техническа помощ, за да има точна преценка кои от мигрантите са икономически, кои представляват заплаха за сигурността и кои действително бягат от война и търсят убежище. По-голямата концентрация на усилията в този етап ще помогне постепенно мигрантският поток да намалее. Освен това ще се ускори процесът по връщането на кандидатите, чиито молби за закрила са отхвърлени.  

 

България ще бъде много по-защитена и ще разполага с допълнителни инструменти, каза още Елена Йончева. Няма повече да разчитаме на благоволението на един или друг управляващ, например в Турция, коментира тя. Елена Йончева припомни, че дори и при съществуващото споразумение на Анкара с ЕС, управляващите в южната съседка използват бежанския натиск за изнудване в отношенията си с Брюксел.

 

Тя изброи още някои от функциите на агенцията. Нейни представители ще проучват на място ситуацията в потенциални зони на конфликти, за да има предварителна готовност за евентуална бежанска вълна. Общо 500 експерти ще са част от т. нар. резервен пул и при необходимост ще участват във филтрирането на документите на пристигащите в държавите членки. Те ще могат да свалят пръстови отпечатъци, да попълват базите с данни, да преценяват за евентуална заплаха от тероризъм и др.

 

Споразумението е първият реален пробив, който ще деблокира всички останали предложения в посока на преразпределение на отговорността, коментира Елена Йончева. По направените през 2016 г. законодателни предложения от Европейската комисия, които биха помогнали и на България, нямаше напредък в продължение  на четири години.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3187 |29.06.2021 ЕП и председателството на Съвета на ЕС постигна предварително споразумение за приемането на регулация за новата Европейска агенция по убежището . 3| 3078 |29.06.2021 Преди изборите: ОССЕ поставя под въпрос медийната свобода у нас и капацитета на новата ЦИК . 0| 4076 |29.06.2021 Елена Йончева към Талат Джафери: Очакваме пътната карта за преговорите между Северна Македония и България . 24| 4409 |29.06.2021 Проф. Кожухарова: Август и септември като ни притисне новата вълна, всички ще тръгнат да се ваксинират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads