Реклама / Ads
4| 2588 |20.11.2023 НОВИНИ

Елена Поптодорова: Около Израел се оформя ос на съпротивата

.
Елена Поптодорова Източник: Стопкадър: NOVA NEWS
"Корабът е построен в Полша, така че това е международен кораб. Оказва се, че на борда му няма израелски граждани, което означава, че би трябвало заложниците да бъдат освободени. Моряците са с различен национален състав. Официален говорител на Израел заяви, че в близките дни се очаква договорка между Израел и Хамас за освобождаване на 50 заложници от Газа. Това може да бъде един омекотяващ фактор за освобождаването на моряците."
 

Това заяви вицепрезидентът на „Атлантически клуб“ Елена Поптодорова в ефира на NOVA NEWS.

 

Според нея съществува намерение да се отвори втори фронт на Израел, така че държавата да бъде притисната в невъзможност да проведе докрай операцията срещу Хамас. Проблемът е международен и трябва да се подбере внимателно правилен преговарящ, уточни Поптодорова. Тя изрази мнение, че Саудитска Арабия е можела да бъде такава до неотдавна.

 

По думите й Иран би могъл да окаже въздействие в ситуацията. В т.нар „ос на съпротивата" се включват Иран, Ирак, хутите и се образува един пръстен около Израел, обясни тя.

 

„Да не забравяме, че мотото на хутите е смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие на евреите, победа на исляма. Разбирате, че Америка не може да бъде прекият фактор, който да води тези преговори", посочи Поптодорова. Политикът отбеляза, че посредничество за диалог трябва да се търси в съседните държави. "Съединените щати са в ролята на страж. С изпращането на самолетоносачи, с изпращането на сили в региона те искат практически да кажат, че военната сила също е на лице. Но в случая, военната сила няма да е факторът, който доведе до преговори за освобождаване", каза още експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4120 |20.11.2023 Британският посланик Роб Диксън: Сигурността на Черно море е много важна, ще подкрепим България за доставки в отбраната . 0| 2580 |20.11.2023 Педро Санчес вероятно ще запази някои от най-важните си министри на постовете им в новия кабинет . 1| 2615 |20.11.2023 Българските власти са се свързали с роднините на отвлечените моряци . 14| 7243 |20.11.2023 Столичният общински съвет не си избра председател, поне още 10 дни работата е тотално блокирана /обзор/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads