Реклама / Ads
41| 6233 |17.03.2014 НОВИНИ

До есента - регистър на психично болните, обеща министър Андреева

.
Министърът на здравеопазването Таня Андреева Източник: Булфото
Създаване на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство. Той ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм. Около 15 милиона лева ще бъдат отделени за репродуктивно и психично здраве.
 

Това обеща министър Таня Андреева от ефира на БНР. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма, е и изработването на единен регистър, който ще бъде факт към есента. За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група, заяви Андреева.

Сдружението на общините представи списък на общинските болници, които трябва да бъдат подпомогнати. Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова обясни, че този списък съдържа 51 болници в същия брой общини, но те обслужват и съседни общини.

Успяхме да се договорим с министерството единият от исканите критерии - за отдалеченост от областната болница, да е повече от 40 километра. Гледа се и възрастовата структура на населението и безработицата, каза Чавдарова. Тя допълни, че има още 7 болници, които не са намерили място в списъка, но трябва да се намери възможност и те да бъдат подпомогнати.

Програмата на правителството има фокус върху общинските лечебни заведения, особено по-малките и в трудно достъпните региони. Аз мога да поема ангажимента, така че тези 7 лечебни заведения ще бъдат част от списъка, каза в отговор министър Таня Андреева. Тя обясни, че методиката, по която болниците ще получават субсидия ще е за спешна помощ. "Тоест ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент", уточни министър Андреева. Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това - всеки месец болниците ще получават своя ресурс.

В отговор на информациите, че името на здравния министър е едно от най-критикуваните по време на срещата на БСП и правителството Таня Андреева уточни, че не е останала с такова впечатление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4829 |16.03.2014 Ползваме "космически" интернет от есента . 11| 6686 |14.03.2014 Психиатър пред Фрог: Лесно е да се изкараш психично здрав . 35| 5041 |14.03.2014 Министър Йовчев: Психичноболният мъж е ранен, но жив . 2| 7389 |17.02.2014 Есента на 2015 свързва "Люлин" с "Тракия" и "Хемус"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads