Реклама / Ads
0| 18651 |28.03.2022 НОВИНИ

Етичната комисия на НСлС в ”шах” заради човека на Гешев, кандидат за ВСС

.
Иван Гешев, Петко Петков
Етичната комисия на Националната следствена служба е в ”шах” заради сочения за човек на Иван Гешев във въпросната институция - Петко Петков.
 

Както Фрог първи съобщи следователят е номиниран от професионалната квота за член на бъдещия ВСС. В същото време група следователи изпратиха сигнал до всички държавни органи, с изключение на прокуратурата, с искане Петков да бъде разследван заради високия стандарт на живота, който демонстрира.   


Според запознати, Гешев настоявал Петков на всяка цена да попадне в редиците на кадровия орган, за да може статуквото за запази позициите си. Припомняме ви, че Петков, в качеството му на шеф на Камарата на следователите, се превърна в основен страж на Гешев, като пускаше от името на организацията защитни писма за главния прокурор.   


Оказва се, че Етичната комисия към НСлС трябва първо да се запознае с изнесените факти за Петко Петков, но няма как да бъде обективна по две причини. Първо - самият Петков е член на тази комисия. И второ-други хора от Комисията са подкрепили с подпис кандидатурата му. На практика това означава, че Етичната комисия трябва да се разпусне и да се създаде нова, за да се разчита на някаква  обективност. 

 

От ситуацията би могло да се излезе, като с проверка се ангажира Етичната комисия към ВКП и Инспектората на ВСС, обясниха магистрати. По думите им има данни за нарушаване на етичния кодекс на българския магистрат. Оказва се, че като член на конкурсната комисия на Националното следствие, Петков е класирал за младши следовател мъжа, с когото дъщеря му живее на семейни начала. 

 

Припомняме ви, че в сигнала, с който Фрог разполага,  се посочват следните факти, чиято достоверност би трябвало на всяка цена да се провери: “Петков от години демонстрира недосегаемост, получава неследващи му се кариерни бонуси и демонстрира висок стандарт. Само за последните три години е сменил четири автомобила от висок клас, като за да не бие на очи не ги регистрира на свое име. същевременно не декларира пред Инспектората на ВСС /ИВСС/ в годишните си декларации обстоятелството, че ползва чужда вещ на висока стойност, както се изисква по закон.

 

Същото се отнася и за придобити имоти чрез използване на подставени лица. За колегите му е известно, че притежава такива в района на гр. Нови Искър, в кварталите над Околовръстното шосе в София, както и че до преди 5-6 години притежаваше заедно с Анита Михайлова, бивш член на ИВСС адвокатска кантора, намираща се на бул. “Драган Цанков. При разделянето им, Михайлова му е изплатила дела, но това обстоятелство не е декларирано пред НАП, нито пред Сметната палата, нито пред ИВСС”.

 

От изнесената информация излиза, че би било добре и НАП да разгледа случая. Убедени сме, че самият Петко Петков също би имал интерес от подобна проверка. По тази причина медията ни ще сезира приходната агенция, за да може истината да излезе наяве.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3094 |22.03.2022 Йорданова обсъдила с комисията LIBE (без)отговорността на Гешев . 0| 27252 |20.03.2022 Шефката на транспортната комисия в СО се оказа сред ревящите за Борисов . 0| 3467 |17.03.2022 Комисията по корупция в НС отхвърли доклада на КПКОНПИ за 2021 година . 0| 6056 |17.03.2022 „Втрещеният“ Ясен Тодоров цъфна по ТВ малко след закриването на спецправосъдието на първо четене в Правна комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads