Реклама / Ads
1| 2868 |13.03.2023 НОВИНИ

ЕК и ЕЦБ следят развитието с фалита на Silicon Valley Bank

.
ЕЦБ следи развитието на фалита на Silicon Valley Bank Източник: БГНЕС
Експозициите на еврозоната са много ограничени на последствията от срива на американската Silicon Valley Bank, заяви в понеделник председателят на Еврогрупата Паскал Донохоу в интервю за агенция Блумбърг.
 

"Имаме много силна регулаторна рамка и рамка за банково оздравяване тук, в Европа. Но разбира се, всяко банково развитие като това предизвиква въпроси и, разбира се, ще обсъдим това днес в Еврогрупата", посочи той.

 

Европейската комисия и Европейската централна банка следят развитието и ще обсъдят въпроса с финансовите министри на валутния блок на среща в Брюксел по-късно в понеделник, добави Донохоу.

 

Ръководителят на Еврогрупата каза още, че ситуацията е напомняне, че рискът и моментите на промяна могат да се случат много неочаквано:

 

"От европейска гледна точка ние сме добре позиционирани, направихме такива промени в нашата регулаторна рамка през последното десетилетие. Можем да наблюдаваме и да реагираме на развитието, ако е необходимо".

 

"Никога нямаме причина да бъдем самодоволни, знаем колко бързо могат да се променят нещата и затова своевременно днес ще можем да получим актуална информация за това къде стоят нещата в момента, но аз съм уверен, че имаме способността да управляваме този вид рискове", отбеляза Паскал Донохоу.

 

Шефът на Еврогрупата каза още, че Европейският съюз ще търси как да подкрепи технологичния сектор, за да гарантира, че той все още е в състояние да расте и че перспективите му няма да бъдат значително засегнати.

 

"Мисля, че нашата банкова система в Европа в момента разбира много добре риска в европейските и глобалните технологии и разполага с правилните мерки, за да управлява този риск и да може да се справи с него в бъдеще", добави Донохоу.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3116 |13.02.2023 МВР и ДАНС ще следят отдаването под наем на плажовете у нас . 4| 3008 |17.01.2023 Урсула фон дер Лайен: ЕС подготвя закони, с които да ускори развитието на зелената си промишленост . 0| 3181 |24.12.2022 След ”Катаргейт”: Белгийските служби следят за заплахи от Китай и Мароко . 5| 5956 |14.12.2022 Илиян Василев: Видях фалита на един политически модел. Манол Пейков: Първите генератори са в Одеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads