Реклама / Ads
2| 3343 |08.11.2021 НОВИНИ

EUobserver: Пациенти с психични проблеми в България са открити покрити с мухи

.
Източник: EUobserver
България е осъдена за унизително и нечовешко отношение към хората в държавните психиатрични болници и домове за социални грижи.
 

„Те бяха открити от гостуващата делегация да лежат в ръждясали легла и мръсни матраци, покрити с мухи“, каза президентът на комисия срещу изтезанията към базирания в Страсбург Съвет на Европа Алън Мичъл пред EUobserver миналата седмица.

 

Той описа "гадна воня на урина" в някои от заведенията, като някои пациенти са пренебрегвани и приковани с колани дни наред. Има обвинения и за шамари, ритници и бити с тояги.

 

Други все още, които са били доброволно хоспитализирани, сега са фактически задържани против волята си и държани без надежда, се казва в доклад на комисията за борба с изтезанията.

 

„Тази примитивна ситуация допълнително създава впечатлението, че България остава десетилетия назад от очакванията по отношение на предоставянето на психично здраве от модерна държава“, се отбелязва в доклада.

 

Констатациите са направени след посещение на делегация от комисията в България миналия август. Екипът включваше експерти по психично здраве и съдебен психиатър и други. Те посетиха три психиатрични болници (Кърджали, Карлуково и Ловеч), управлявани от българското министерство на здравеопазването. Отидоха и в домове за хора с увреждания и психични разстройства в Баня, Гара Лакатник и Петково. Домовете се стопанисват от Министерството на труда и социалната политика.

 

„Те са изоставени от държавата“, каза Мичъл, отбелязвайки, че съоръженията са с огромен недостиг на персонал.

 

Подобни оплаквания от комисията бяха отправени за пренебрегването и злоупотребата на българската държава през 2017 г.

 

Пациенти в един дом в Радовец са открити покрити с мухи „с подовете, залети с урина и изпражнения“.

 

Според Мичъл българската държава не е направила нищо за подобряване на условията.

 

Това е първият път, когато комисията издава публично изявление относно психиатрията и социалните грижи в някоя от 47-те държави-членки на Съвета на Европа.

 

Превод: Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3346 |05.11.2021 МВР: Джипита “ваксинирали” повече пациенти от наличните им дози . 2| 2812 |04.11.2021 Комитетът срещу изтезанията: България не се грижи за хората с психични заболявания . 1| 3377 |02.11.2021 ЦИК реши - пациентите с COVID-19 гласуват в болница при поне 10 желаещи . 5| 2822 |28.10.2021 Д-р Маджаров: Цяла болница да се преструктурира да лекува само пациенти от коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads