Реклама / Ads
24| 5355 |24.08.2011 НОВИНИ

Евреи изкупуват бижутата ни

.
Грамът удари 120 лв. в Слънчев бряг и 70 в Созопол.
 

Евреи изкупуват златото ни по морето, пише Стандарт. След почивката по плажовете те обикалят магазините за бижута по курортите. Израелските туристи се оказаха най-добрите клиенти по бижутерийните ателиета край морето това лято, твърдят търговци. Причината е, че златните пръстени, обеци и синджирчета у нас са в пъти по-евтини отколкото в родината им. Близкоизточната държава е известна с високия си стандарт, затова за евреите родните бижута излизат жълти стотинки. Израелците, които се славят с предприемчивост и вроден търговски нюх, без да се замислят инвестират в злато на фона на непрекъснато покачващите се котировки на благородния метал по световните борси. С най-големи обороти могат да се похвалят златарските бутици в Слънчев бряг, където почиват най-много евреи. Почти няма турист от Израел, който да си тръгне без поне един комплект обици, гривна или колие. Не са редки случаите, в които клиенти купуват всичко, което им хареса, без значение дали им трябва или не.

В момента златото в Слънчев бряг се продава с огромен марж. В луксозните голд бутици, които обикновено се намират в лъскавите хотели, продават грама между 80 и 120 лв. В същото време обаче има и по-непретенциозни златарски ателиета, където накитите могат да се намерят  на цена не по-висока от 50 лв. за грам. Търговците в Созопол също влязоха в крак със скока на жълтия метал и побързаха да вдигнат цената му на 70 лв. за грам. Има и такива обаче, които предлагат дизайнерски бижута, калкулирани върху 120 лв. за грам злато.

Освен евреи към българското злато посягат също руснаци и скандинавци. Те обаче не купуват така масово, обясняват търговците. В същото време търговията със злато по Северното Черноморие едва крета, жалваха  се търговци във Варна и близките курортни комплекси. Цените му непрекъснато растели и бижутата им стоели в празните от клиенти магазини. Миналата седмица цената беше една, тази - вече е още по-висока, коментираха златари в центъра на Варна, чиято фирма има верига бижутерийни магазини. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 161| 8540 |24.08.2011 Р. Плевнелиев: Сега е моментът да станем Долна Саксония! . 44| 8983 |24.08.2011 Тежка зима и безработица вещаят икономисти . 32| 5905 |24.08.2011 Народните „любимци” пилеят парите ни . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads