Реклама / Ads
9| 6150 |08.10.2020 НОВИНИ

Евродепутати питат, защо се финансира проект на МВР за разпознаване ”радикализацията” на ромите

.
Обръщам се към Вас по повод на едно писмо, изпратено вчера от 17 европейски депутати до председателя на Комисията фон дер Лайен във връзка с изпълнението на проект от Института по психология на МВР за 3,4 милиона лв., който е финансиран от Европейския социален фонд. Става дума за обучение на 480 полицаи как да разпознават ”радикализацията” на ромите в България.
 

Това пише до Фрог нюз Орхан Тахир от "Граждани за демократична и правова държава"

 

Представляваната от мен гражданска коалиция "Граждани за демократична и правова държава" изпрати запитване до Европейската комисия по този въпрос на 01.10.2020 г., в резултат на което на следващия ден започнаха проверки в Брюксел и София. На 07.10.2020 г. група европейски депутати адресираха до председателя на Комисията искане за разследване, как се е стигнало до финансирането на подобен проект с европейски средства.

 

Вижте цялото писмо и подписалите се евродепутати:


"Г-жа Урсула фон дер Лайен
Президент на Европейската комисия
Относно: Злоупотреба с Европейския социален фонд за разпалване на антициганизъм в България
Копие до: Вицепрезидент Вера Йоурова, комисар Йоханес Хан, комисар Хелена Дали, комисар Дидие Рейндерс, комисар Илва Йохансон
Почитаеми Президент,
Ние, председателите на Групата по антирасизъм и многообразие в Европейския парламент, бихме искали още веднъж да изразим нашата благодарност за ангажираността Ви с борбата срещу расизма в Европейския съюз. Има специфичен аспект на тази борба, на който трябва да обърнем внимание този път, провокирани от новината, че
българското Министерство на вътрешните работи стигматизира цяла една общност чрез проект за 1,7 милиона евро, финансиран от Европейския социален фонд. По този проект са обучени 480 полицаи как да откриват „радикализацията" сред ромите в България, а със заключителната конференция по проекта имплицитно е изпратено послание, че ромите са заплаха за националната сигурност.
Ромите не са екстремисти или терористи. Ромите са най-голямата и най-дискриминираната етническа група в ЕС и техните права трябва да бъдат зачитани. Институционалният расизъм приема различни форми, включително използването на европейски средства за стигматизирането на цяла общност!
Резолюцията на Европейския парламент от 17 септември 2020 г. за прилагането на националните стратегии за интеграция на ромите: борба с негативното отношение към хората от ромски произход в Европа (2020/2011(INI)) настоява, че
„субекти, които са въвлечени в дискриминационни практики срещу ромите, или приемат решения, или прилагат мерки в тази посока, не трябва да бъдат финансирани от бюджета на Съюза". Следователно, ние се обръщаме с молба към Европейската комисия да разследва този случай, да възстанови използваните средства, както и да откаже бъдещо финансиране на българското Министерство на вътрешните работи и на неговите партньори по проекта, докато подходът на проактивния антирасизъм не стане ценност за българските институции и не залегне в техните практики и политики.
Расизмът, ксенофобията и свързаните форми на нетолерантност са несъвместими с ценностите на ЕС и трябва да бъдат осъдени ясно и на висок глас в нашите институции. Когато институциите са извършители, това важи с още по-голяма сила.
За повече информация, моля вижте писмото от Коалиция „Граждани за демократична и правова държава", прикрепено към този имейл. В писмото, гражданите, също така молят Комисията да отговори на някои важни, конкретни въпроси. Този случай трябва да бъде сериозно проучен. Ние също се надяваме, че съображенията изразени в това писмо ще бъдат взети под внимание при планирането на следващия финансов период 2021-2027 и съответните бъдещи политики на ЕС, за да се избегне засилването на институционалния и структурния расизъм срещу която и да е етнизирана общност.
Сърдечно Ваши,

Членове на Европейския парламент
Председатели на ARDI:
Romeo Franz, Greens/EFA
Peter Pollak, EPP
Cornelia Ernst, GUE/NGL
Younous Omarjee, GUE/NGL Chair of REGI Committee
Членове на ARDI:
Salima Yenbou, Greens/EFA
Marie Toussaint, Greens/EFA
Kim van Sparrentak, Greens/EFA
Ernest Urtasun, Greens/EFA
Terry Reintke, Greens/EFA
Gwendoline Delbos-Corfield, Greens/EFA
Anna Cavazzini, Greens/EFA
Brando Benifei, S&D
Dietmar Köster, S&D
Maria Walsh, EPP
Oezlem Demirel, GUE/NGL
Abir Al-Sahlani, Renew Europe
Karen Melchior, Renew "

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7569 |08.10.2020 Отровното трио към Вебер: Три антиевропейски партии подкрепят Борисов, защо не искате оставката му? . 24| 11608 |08.10.2020 Шамарът на Microsoft: Защо избраха Гърция пред България? . 27| 5412 |05.10.2020 Евродепутати дебатираха и критикуваха проблемите на България . 13| 6668 |05.10.2020 Какво казаха българските евродепутати в Брюксел?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads