Реклама / Ads
6| 98424 |20.05.2024 НОВИНИ

Еврокомисията безкомпромисна за приемането от България на еврото

.
Паоло Джентилони
Европа очаква от България да изпълни всички критерии за приемане на еврото и не е склонна на компромис. Това обяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони в интервю пред NOVA NEWS. От думите на Джентилони стана ясно, че докато страната ни покрие критерия за инфлация, не може да разчита на покана за влизане в еврозоната.
 

"България със сигурност ще изпълни три от критериите. Четвъртият, който е свързан с инфлацията, все още не е постигнат. Но ние сме оптимисти, че до края на годината България ще може да постигне и този критерий", каза еврокомисарят по финансовите въпроси. И допълни: "Цялото семейство на еврозоната е много щастливо от възможността през следващата година, по някое време, да се присъедини 21-ви член, а именно България".

 

От началото на тази година НСИ отчита сериозно забавяне на темпа на нарастване на цените на потребителските стоки у нас като през април бе регистрирана годишна инфлация от едва 2.4%. Въпреки това прогнозите за средногодишното ниво на инфлацията за 2024 г. са, че ще надхвърлят критерия за влизане в еврозоната - не повече от 1,5 процентни пункта над инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели. Затова очакванията са за отрицателен доклад на Европейската централна банка и Европейската комисия през юни за готовността на страната ни да замени лева с еврото от 1 януари 2025 г. Надеждите на привържениците на еврото са да влезем в еврозоната от средата на 2025 г.

 

Джентилони отрече досега Еврокомисията или ЕЦБ да са отстъпили от условията за членство в еврозоната, включително и за Хърватия, която бе приета преди една година с доста висока инфлация от над 10%.

 

"Критериите, които използваме, са обективни. Те не са пригодени, направени за България, за Хърватия или за друга държава. Te са публикувани. Ако има любопитство, лесно е да се запознаете с тях. И както българските власти знаят много добре, в нашето сътрудничество, все още не сме стигнали до конвергентните критерии за инфлацията. Но бихме могли да ги достигнем скоро. И няма различно третиране между страните кандидат-членки на единната валута", увери Паоло Джентилони.

 

Все повече анализатори посочват, че по-реалистично е страната ни да влезе в еврозоната след 2025 г. Това прогнозират и от Института за икономически изследвания към БАН в редовния си годишен доклад "Икономическо развитие и политики в България: оценки и очаквания".

Според икономистите от БАН инфлацията в България ще се забавя тази и следващите две години, но ще остане по-висока спрямо предходното десетилетие, както и спрямо средните стойности в Евросъюза. Причини за това са както неблагоприятни външни фактори, така и провежданата от правителствата политика за увеличение на доходите, несъобразена в достатъчна степен с реалните възможности

на бюджета. В такива условия членството на страната ни в еврозоната би се отложило и след 2025 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2488 |20.05.2024 Вижте верните отговори от втората матура по профилиращ предмет . 5| 2696 |20.05.2024 Двойни ли са цените в Хърватия след приемане на еврото? Лъжа е! . 0| 2591 |20.05.2024 Израелският президент: Решението на МНС да поиска заповеди за арест срещу Нетаняху и Галант е повече от възмутително . 3| 24720 |20.05.2024 Военен анализатор: Разбилият се хеликоптер на иранския преиздент Раиси е бил непригоден за полет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads