Реклама / Ads

0| 2596 |16.04.2022 НОВИНИ

Европейските делегирани прокурори у нас се отделят в самостоятелна институция

.
Европейските делегирани прокурори (ЕДП) в България стават самостоятелна институция. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, пуснати(link is external) за 14-дневно обсъждане от Министерството на правосъдието. Тази самостоятелна структура на ЕДП ще е в прокуратурата, но неин шеф ще е делегиран прокурор, посочен от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Делегираните прокурори са български магистрати, които работят на местна почва по делата от компетентността на европрокуратурата - за крупни измами и злоупотреби с европейски средства. Квотата на България е за 10 ЕДП и в момента има едно свободно място, след като Кьовеши не одобри редица от номинираните от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Точно по нейно настояване става и отделянето на българските ЕДП от пряката власт на главния прокурор Иван Гешев. Кьовеши никога не е казвала в прав текст, че няма доверие на Гешев, но много пъти е давала да се разбере, че има особено мнение за него, отбелязва "Сега".

 

За да могат и физически да се отделят от прокуратурата, Министерският съвет ще предостави за ЕДП подходяща сграда. Там те ще имат самостоятелни регистратура и деловодство. Средствата за това ще дойдат от бюджета на съдебната власт. Висшият съдебен съвет ще определи каква ще е степента на разпоредител с бюджет на ръководителя на структурата. Структурата ще има и отделна администрация.

 
Освен съдебния закон, се променят и Законът за специалните разузнавателни средства и НПК. Целта е изрично да се уреди правото на българския европейски прокурор, който работи в централата в Люксембург, както и на ЕДП да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните данни и веществени доказателствени средства по дела.

 

"Очакваните резултати от приемането на законопроекта са осигуряване на необходимите условия, които ще позволят на Европейската прокуратура ефективно да изпълнява възложените й функции", пише в мотивите към законопроекта. От тях става ясно, че към момента европрокуратурата работи по над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в сферите на земеделието, строителството здравеопазването и инфраструктурата. С това се обяснява и скъсеният срок за обществено обсъждане на предлаганите промени - приоритетно да се предприемат мерки за улесняване на ЕДП да изпълняват функциите си в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3045 |13.04.2022 Само във Фрог: Всички прокурори в отдела на Цацаров във ВКП се оказаха командировани . 0| 2483 |29.03.2022 Байдън обсъжда събитията в Украйна с европейските лидери . 0| 2438 |29.03.2022 Даниел Лорер: Обмислят се нови правила за контрол на европейските проекти . 0| 14156 |18.03.2022 Скандал! Наблюдаващите прокурори отказали среща с разследващите от МВР за ареста на Борисов
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ