Реклама / Ads
0| 4469 |01.12.2017 НОВИНИ

Европол арестува четирима български киберпрестъпници

.
Европол арестува четирима български киберпрестъпници от глобална престъпна мрежа, за която се смята, че е отговорна за поставянето на скимиращи устройства на банкомати в различни страни от Европа.
 
Вследствие на извършената операция са конфискувани повече от 1000 кредитни карти, а събраните доказателства за криминални международни транзакции са на стойност над 50 000 евро.

Ето нагледно как са ставали далаверите: След поставянето на устройствата, банкоматите са били изпразвани в държави извън Европа, съобщи фирмата за киберсигурност TAD Group. С извършването на тези арести е приключило разследване, което е отнело две години и е обхванало целия европейски континент, Южна Америка и Азия. И четиримата задържани мъже са български граждани, съобщи Европол.

Скимиращите устройства са често използван от престъпниците инструмент за кражба на данните на банковите сметки на нищо неподозиращите потребители на банкомати. Казано съвсем накратко, тези устройства функционират като man-in-the middle атаките - когато хората ползват картите си, хакерите прихващат информацията за банковите сметки на жертвите.

За съжаление, скимиращите устройства почти винаги са неразличими, потребителите трудно могат да ги забележат, а в същото време са изключително лесни за изработка и употреба. Операцията на Европол се казва "Нептун" и е ръководена от италианската, българската и чешката полиция, с помощта на Европейския център за киберпрестъпления на Европол. Благодарение на нея са арестувани четирима български граждани, чиято самоличност все още е анонимна.

"Лидерите на тази транснационална престъпна група активно са наблюдавали всички етапи на престъпната й дейност, включително поставянето на техническите средства в банкоматите в централните части на европейските градове, производството на фалшиви кредитни карти и последващото източване на пари от банкомати в неевропейски страни, например Белиз, Индонезия и Ямайка", съобщават от Европол в официално изявление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4934 |28.11.2017 36 души са арестувани, сред които ексминистър, за боя на Заев на 27 април . 0| 5189 |26.11.2017 Арестуваха мъж, набил фоторепортер в Бургас . 0| 5314 |26.11.2017 Бой между фенове на Локо Пд и ЦСКА-София на терена, има ранени и арестувани . 4| 5712 |21.11.2017 Франция арестува руски депутат и милиардер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads