Реклама / Ads
8| 4917 |01.05.2020 НОВИНИ

Европол: Прането на пари и киберизмамите ще процъфтяват заради кризата с COVID-19

.
Заради карантинните мерки в цяла Европа, понастоящем незаконните дейности са съсредоточени главно в сферата на киберпрестъпността, измамите и фалшификациите. Облекчаването на ограниченията в следващата фаза ще доведе до връщане на престъпната дейност към предишни нива. Пандемията обаче вероятно е създала нови възможности за престъпна дейност, които ще бъдат експлоатирани след края на сегашната криза.
 

Това се казва в нов доклад на Европол, в който се прави оценка как ще се развие престъпният свят след пандемията от COVID-19.

„Сериозната и организирана престъпност експлоатира променящите се обстоятелства по време на пандемията. От началото на тази криза Европол наблюдава тези тенденции, за да помогне на държавите-членки да разберат и да се справят с възникващите явления. Пълното въздействие на пандемията - не само върху престъпността, но и по-широко върху обществото и икономиката - все още не е видимо. Въпреки това, правоприлагането трябва да бъде подготвено, за да може да реагира на предупредителните сигнали, тъй като светът се занимава с опазването от пандемията COVID-19. Сега повече от всякога международната полиция трябва да работи за да повиши свързаността както във физическия, така и във виртуалния свят. Тази криза отново доказва, че обменът на криминална информация е от съществено значение за борбата с престъпността в общността на правоприлагащите органи. Европол като център за криминална информация за всички правоприлагащи организации ще продължи да играе своята роля. ", заявява изпълнителният директор на Европол Катрин Де Бол.

 

 

Европол предвижда активизиране в следните области:

 

Пране на пари. Предизвиканият от пандемията ще окаже значителен натиск върху финансовата система и банковия сектор. Регулаторите срещу прането на пари трябва да бъдат бдителни и да очакват опити на организираните престъпни групи да използват нестабилната икономическа ситуация, за да перат пари, използвайки националните финансови системи.

 

Фиктивни компании. Престъпниците вероятно ще засилят използването на фиктивни компании и фирми, регистрирани в офшорни зони със слаба политика срещу прането на пари на етапа на инвестиране, за да получат парични депозити, които по-късно ще бъдат прехвърлени на други места. Секторите за недвижими имоти и строителство ще станат още по-привлекателни за пране на пари както по отношение на инвестициите, така и като оправдание за движението на средствата.

 

Контрабанда на мигранти. Въпреки че икономическото въздействие на COVID-19 в Европа все още не е ясно, очаква се въздействието върху икономиките в развиващия се свят да е още по-силно. Продължителната нестабилност и липсата на възможности в някои африкански икономики могат да предизвикат нова вълна от нелегална миграция към ЕС в средносрочен план.

 

Организираната престъпност е силно адаптивна и демонстрира способността за извличане на дългосрочни печалби от кризи, както след края на студената война или глобалната икономическа криза от 2007 и 2008 г., припомня Европол, анализирайки дългосрочните перспективи. 

 

Икономическите затруднения правят хората по-възприемчиви към определени оферти, като например по-евтини фалшиви стоки или набиране на участници в престъпна дейност. Мафиотските организирани престъпни групи вероятно ще се възползват от кризата и трайни икономически затруднения чрез набиране на уязвими млади хора, за да ги ангажира със събирането на задължения, изнудване и рекет.

 

В резултат на пандемията повече хора прекарват време онлайн, работейки или докато почиват, което увеличи възможностите за различни видове кибератаки, схеми за измами и други дейности, насочени към редовни потребители. Вероятно коронавирусът ще окаже влияние върху предпочитанията за плащане и след като епидемията приключи. С изместване на икономическата активност към онлайн платформите, безкасовите транзакции ще се увеличават по брой, обем и честота.

 

Търсенето и недостигът на определени стоки, особено на медицински продукти и оборудване, води до увеличаване на търговията с фалшиви стоки и до измами. Повишената социална толерантност към фалшивите стоки и експлоатацията на труд може да доведат до нелоялна конкуренция, по-високи нива на инфилтриране на организираната престъпност и, в крайна сметка, незаконна дейност, представляваща по-голям дял от БВП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4793 |01.05.2020 Димитър Манолов: Скъпи капиталисти, не може да ядете пари, трябват ви хора . 4| 5427 |30.04.2020 Емил Георгиев: Паричните санкции у нас винаги водят до завишен корупционен риск . 4| 5337 |30.04.2020 Калфин: Ако вземем пари от ЕЦБ, значи икономиката ни изпада в тежко състояние . 11| 6804 |29.04.2020 Медсестрите Илиева и Ганчева: Дарителите да контролират как се харчат парите им от Ананиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads