Реклама / Ads
2| 6109 |08.04.2011 НОВИНИ

Фал старт на делото срещу Кадир, който зовял за Джихад

.
Окръжният съд в Хасково даде ход на делото срещу 51-годишния Кадир Кадир. Прокуратурата твърди, че той е проповядвал Джихад в джамиите на областния град. Кадир е обвинен за разпространение на омраза на религиозна основа.
 

Обвинителят Антон Попов съобщи, че вещото лице проф. Ибрахим Ялъмов го е информирал тази сутрин, че не може да се яви на делото в Хасково. Това стана причина прокуратурата да поска да не се дава ход на делото. Адвокатите пък настояха наказателното производство да се прекрати, а обвинителният акт да се върне на държавното обвинение, защото имало допуснати съществени пропуски. Защитниците на Кадир заявиха още, че никъде не са преведени заглавията на иззетата литература от дома на обвиняемия. Това затруднявало работата им като адвокати и се накърнавяло правота на защита.

След съвещание, продължило близо половин час, магистратите обявиха, че ход на делото следва да се даде. Според тях неявяването на вещото лице не е пречка да започне процеса, това може да стане причина само за отлагането му, посочи в мотивите си съдия Анна Петкова. Според нея прокуратурата и органите на досъдебното производство не са допуснали пропуски. Оказа се, че липсата на превод на заглавията също не са проблем, защото вещото лице е направило превод на цялата конфискувана литература.

Адвокатите представиха документи от Главната прокуратура на Република Турция. Според защитата обвинителите в южната ни съседка са обяснили, че тази литература не е забранена там. Според разработката на ДАНС и българското обвинение обаче томовете насаждат омраза към немюсюлманските религии.

Кадир Кадир бе уличен след сигнал на районния мюфтия, който обяснил, че всеки петък в джамията след молитва се извършват нередни неща. Според органите на властта Кадир е последовател на забранената в Турция секта „Хакикат Вакфъ”.В съдебната зала днес стана ясно, че прокуратурата разполага общо с 9 свидетели, сред които и местният мюфтия Басри Еминефенди. Наказателният процес, който е първият подобен в България, бе отложен за юни.

Първоначално Кадир Кадир не бе словоохотлив с медиите. Той дори не искаше да разговаря с журналистите. Едва след като адвокатите го посъветваха, че не е в негов интерес да се кара с репортерите подсъдимият заяви отново, че не се чувства виновен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5415 |07.04.2011 Проверката срещу Цветанов е прекратена, нищят тъста му . 10| 5139 |04.04.2011 Хората в Пиринско скочиха срещу екоесперти от ЕК . 4| 5987 |04.04.2011 „Изплува” още един свидетел срещу Златко Баретата . 3| 5305 |04.04.2011 Гледат делото на депутат от ДПС по общия ред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads