Реклама / Ads
16| 2837 |04.07.2024 НОВИНИ

Фалшив сайт разпространява руската опорка, че съпругата на Зеленски си е закупила луксозен автомобил

.
Съпругата на украинския лидер Володимир Зеленски - Олена Зеленска Източник: БГНЕС
Съвсем наскоро Bugatti представи последния си модел Tourbillion, за който каквото и да бъде казано - ще е малко. Цената му от над 4 млн. долара говори достатъчно.
 

Около луксозния автомобил обаче се генерира една псевдоистерия. Френският сайт Verite Cachee е пуснал статия, в която твърди, че Олена Зеленска, съпругата на украинския държавен глава Володимир Зеленски, си е поръчала Bugatti Tourbillion от представителството на марката в Париж.

 

Сайтът дори представя фактура за закупената кола и deep fake видео на човек, който твърди, че работи за Bugatti, който разказва за покупката.





Разследване на италианския журналист Давид Пуенте обаче недвусмислено демонстрира, че Verite Cachee съществува от едва месец, а съдържанието му е нискокачествено и генерирано с изкуствен интелект. Макар да е на френски език, то е проруско.

 

От представителството на Bugatti в Париж определят новината като откровено фалшива и алармират, че показаната фактура също не е истинска. "Задължителните правни данни не се появяват във фактурата, цената на автомобила очевидно е грешна, цената на опциите и техните описания са неточни и непоследователни, графиките са остарели", отбелязват от Bugatti.





Междувременно Украинският Център за противодействие на дезинформацията бе категоричен, че твърдението, че Олена Зеленска си е купила кола за над 4 милиона долара, е фалшива новина.

 

В българското медийно пространство също се появиха статии, които на практика повтарят руската опорка, че съпругата на Зеленски е станала собственик на луксозния автомобил. Това обстоятелство поражда редица въпроси относно критичността на родните информационни сайтове и поставя на дневен ред темата за обективността на медийното съдържание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2475 |04.07.2024 Андрей Янкулов, АКФ: Властовата корупция в България е прикрита от антикорупционните институции . 9| 46933 |04.07.2024 Британското разузнаване: Москва използва Кримския мост за изнасяне на откраднатите полезни изкопаеми от Украйна . 6| 2491 |04.07.2024 Зеленски не планира да бъде интервюиран от Тъкър Карлсън, увери приближен до украинския лидер . 2| 3489 |04.07.2024 Коя е елитната класа милиардери, които имат 12-цифрено състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads