Реклама / Ads
2| 3164 |06.04.2023 НОВИНИ

Фермери в Румъния готвят протести в цялата страна, искат главата на земеделския министър

.
Източник: личен архив
“Съюз за спасение на Румъния” поиска оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая, след като беше потвърдено, че Румъния получава само 10,5 милиона евро от Европейската комисия за компенсиране на фермерите.
 

Опозиционната партия даде пример с полския министър на селското стопанство.

„Полският министър на земеделието подаде оставка, след като стана ясно, че Полша получава помощ от 29,5 милиона евро.

 

Няма и дума за оставка на Дея, въпреки че сумата от 10,5 милиона евро е нищожна за Румъния. Дая не е договорил нищо в Брюксел“, написа в профила си във Фейсбук сенаторът от “Съюз за спасение на Румъния” Себастиан Черник, който е и член на Комисията по земеделие. Според него и съпартийците му министърът е трябвало да бъде освободен отдавна. 

 

„С министър, който се появи на дискусиите на европейско ниво с недовършена работа, без идея колко пари да поиска, без актуални цифри, показващи загубите в резултат на вноса на зърно от Украйна , Румъния получи помощ от едва 10,5 милиона евро от общата сума от 56,3 милиона евро. Останалите пари бяха разпределени между Полша (29,5 милиона евро) и България (16,7 милиона евро”), коментират още от “Съюз за спасение на Румъния”.

 

Недоволни са и румънските фермери, които в петък ще протестират в цялата страна. Те са против решението на Европейската комисия да не облага стоките от Украйна и настояват за равни условия. Фермерите се аргументират, че заради нелоялната конкуренция на съседната страна и липсата на реакция на Европейския съюз са принудени да продават собствените си зърнени запаси на много по-ниски цени от очакваните.

 

„Земеделският и хранителен сектор у нас е изправен пред сериозни проблеми и дисбаланси заради изкривяванията на пазара, причинени от войната в Украйна.

 

Пълното премахване от средата на миналата година на митата върху всички стоки от Украйна в търговски план изнесе ефектите от войната в съседните страни чрез неволен дъмпингов ефект, тъй като насърчи украинските фермери да продават под себестойността си“, се казва в съобщение до медиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2937 |06.04.2023 Зеленски обеща на полските фермери решения относно вноса на зърно . 4| 3518 |04.04.2023 Пенсионерите в Румъния ще получат ваучери за храна за Великден . 3| 2919 |03.04.2023 Шолц: Подкрепяме Румъния за Шенген . 5| 2916 |29.03.2023 Румъния и Полша създават съвместен комитет по отбрана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads