Реклама / Ads
2| 3123 |23.02.2023 НОВИНИ

Финансовият министър на САЩ призова за увеличаване на финансовата помощ за Украйна

.
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън засили призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за Украйна, за да ѝ се помогне да се справи с едногодишната руска инвазия. Същевременно Съединените щати подготвят допълнителни 10 млрд. долара икономическа помощ през следващите седмици, съобщават световните агенции.
 

Говорейки преди срещата на финансовите лидери на Г-20, които се събират в индийския технологичен център Бенгалуру, Йелън каза, че е от решаващо значение за Международния валутен фонд "да се придвижи бързо" към цялостна финансирана кредитна програма за Украйна.

 

Джанет Йелън заяви: "Както каза президентът Байдън, ние ще стоим до Украйна в нейната битка – толкова дълго, колкото е необходимо. Продължаващата стабилна подкрепа за Украйна ще бъде основна тема на обсъждане по време на престоя ми тук, в Индия."

 

Джент Йелън също така каза, че предишната военна, икономическа и хуманитарна помощ на САЩ на обща стойност 46 млрд. долара е позволила на Украйна да запази икономическата и финансова стабилност при "„извънредни обстоятелства". Тя подчерта:

"Нашата икономическа помощ прави възможна съпротивата на Украйна чрез подкрепа на вътрешния фронт: финансиране на критични обществени услуги и подпомагане функционирането на правителството. През следващите месеци очакваме да предоставим около 10 млрд. долара допълнителна икономическа подкрепа за Украйна."

 

Помощта на САЩ беше одобрена от Конгреса през миналия декември като част от широк законопроект за правителствено финансиране, който включва нов пакет от 45 млрд. долара за спешна военна и друга помощ за разкъсаната от война страна. В коментарите си преди срещата на Г-20 Йелън също така каза, че глобалната икономика "днес е в по-добро положение, отколкото мнозина прогнозираха само преди няколко месеца", като избледняват опасенията, че последиците от войната в Украйна ще доведат до рязко забавяне на растежа.

 

Тя каза, че докато общата инфлация започна да намалява в Съединените щати и по света, е важно висшите финансови представители на Г-20 да продължат да работят за потискане на инфлацията. Тя добави: "Все още не сме вън от опасност". Йелън също така посочи, че ценовите тавани, наложени от западните страни върху руския износ на суров петрол и нефтени продукти, помагат за стабилизиране на глобалните енергийни цени, като същевременно "съществено" намаляват енергийните приходи на Русия.

 

"Миналия месец приходите от петрол на Кремъл бяха с почти 60% по-ниски, отколкото непосредствено след инвазията“, каза тя, добавяйки, че това позволява на нововъзникващите пазари, включително Индия, да договорят големи отстъпки за руския петрол. Йелън отбеляза, че страните от Г-20 трябва да работят за облекчаване на дълга, който поставя повече от половината страни с ниски доходи в дългово затруднение.

"Ще продължа да настоявам всички двустранни официални кредитори, включително Китай, да участват в смислено третиране на дълговете за развиващите се страни и нововъзникващите пазари в бедствие", каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3428 |22.02.2023 Министър Стоянов и уволненият шеф на "Ел Би Булгарикум“ се обвиняват взаимно. Мирише на мафия . 1| 3026 |22.02.2023 Назначиха Марина Василева за заместник-министър на културата . 3| 3245 |21.02.2023 Служебният финансов министър: Не може да повишим данъците, но може да увеличим събираемостта им . 3| 4200 |21.02.2023 Министър Милков поиска назначаване на нов посланик на България в НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads