Реклама / Ads
0| 2148 |24.04.2024 НОВИНИ

Фон дер Лайен: Войната в Украйна завинаги ще определи бъдещето на Европа

.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смята, че Русия представлява екзистенциална заплаха не само за Украйна, но и за целия ЕС, така че на Владимир Путин не може да бъде даден шанс да заличи украинската нация и да промени бъдещето на Европа.
 

Председателят на ЕК заяви това в Страсбург, говорейки на заседание на Европейския парламент, посветено на най-мащабното разширяване, което се състоя преди 20 години, на 1 май 2004 г., съобщава кореспондент на Укринформ. "Моят дълг днес е да предам едно много остро послание за бъдещето на нашия Съюз. Защото това, което се случва в Украйна, ще определи бъдещето на нашия Съюз завинаги. Не можем да пренебрегнем и не можем да преувеличим факта, че Русия представлява екзистенциална заплаха не само за Украйна, но и за Европа", заяви фон дер Лайен.

"Победата на Путин не само би променила картата, не само би маскирала лицето на украинската нация, но и би променила хода на европейската история. Нашият Съюз никога няма да бъде същият. И Украйна носи това тежко бреме на раменете си за всички нас. И всеки ден плаща най-високата цена за това", добави тя.

 

Председателят на Европейската комисия смята, че има само един език, който Путин разбира, и това е предоставянето на Украйна на всички възможни средства за защита.

 

"Путин вярваше, че няма да отстояваме демокрацията и независимостта в Украйна. Той сгреши. Путин вярваше, че американската военна подкрепа няма да мине през Конгреса на САЩ. Той отново сгреши. Военната помощ от САЩ и нашата помощ от Европейския съюз са стимул за всички нас да направим още повече", подчерта президентът, чиито думи бяха посрещнати с аплодисменти.

 

На свой ред пребиваващият в Европейския парламент Роберта Мецола заяви в приветственото си слово, че през последните две десетилетия Европа се е сблъскала с безпрецедентни предизвикателства, но няма право да отвръща поглед от новите страни. От север до юг, от изток до запад, от Балтика до Средиземноморието, Европа беше единна, припомни тя и добави, че днес, едно поколение по-късно, Европа е заедно с хората от Украйна, страните от Западните Балкани, Молдова и Грузия, които гледат към Европа със същото чувство на надежда и вяра.

На срещата присъстваха и деца, родени точно на 1 май в страните, които се присъединиха към ЕС точно на този ден. Сега тези млади хора са на по 20 години и задават на политиците от своите страни въпроси за бъдещето на Европа.

 

Следва да се припомни, че в рамките на петата вълна на разширяване към ЕС се присъединиха Кипър, Естония, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чешката република. Това се превърна в най-големия ход на разширяване по отношение на територията, броя на новите членове и населението. Впоследствие европейският пазар се превърна в най-големия обединен пазар в света.

 

Както Укринформ съобщи по-рано, през юни 2022 г. Украйна получи статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз, тъй като държавните и правителствените ръководители на държавите - членки на Европейския съюз, взеха съответното решение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 120 |06.05.2024 Надежда Цекулова: Трябва последователна политика за изграждане на държавна национална детскa болница . 0| 130 |06.05.2024 водосвет . 0| 431 |06.05.2024 Ген. Мутафчийски: Ваксинацията спада - и то срещу смъртоносни заболявания. Това може да фатално в бъдеще . 1| 531 |06.05.2024 Адм. Емил Ефтимов: Армията ни стои стабилно, българските граждани да са уверени в сигурност си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads