Реклама / Ads
12| 2708 |15.05.2023 НОВИНИ

Франция изпраща на Украйна десетки бронирани автомобили и леки танкове

.
Източник: личен архив
Франция ще изпрати на Украйна през следващите седмици десетки бронирани автомобили и леки танкове, включително бронирани бойни машини AMX-10RCs, предаде агенция Ройтерс, като се позова на съвместно изявление, направено след разговорите на президента на Франция Еманюел Макрон с украинския му колега Володимир Зеленски в Париж.
 

След работна вечеря на двамата президенти, продължила повече от три часа, Елисейският дворец съобщи, че Франция също така съсредоточава усилия в подкрепа на способностите на Украйна за въздушна отбрана.

 

Президентът на Украйна пристигна снощи на изненадващо посещение в Париж, след като през уикенда посети ключови европейски съюзници, за да събере военна и финансова подкрепа преди очакваната голяма контраофанзива срещу руските сили.

След като си осигури нова военна помощ от Германия на стойност три милиарда долара, Зеленски заяви в Берлин, че Киев и неговите съюзници ще извоюват "необратима" победа над Русия още тази година.

 

Макрон увери Зеленски, че Париж ще продължи да осигурява политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа на Украйна, колкото е необходимо, според изявление след срещата, цитирано от Ройтерс.

 

Източник от френското президентство заяви пред журналисти, че на Украйна може да бъдат осигурени още модерни системи за отбрана.

 

В момента не става дума за изпращане на изтребители на Киев, както бе поискано, заяви източникът.

 

Френските бойни машини AMX-10RCs могат да развиват високи скорости и са маневрени, което им позволява да се движат бързо на бойното поле и да променят позициите си. Украинският министър на отбраната Олексий Резников ги нарича „снайпери на бързи колела“.

 

Франция е обещала още на Зеленски обучение на войници и друга помощ, допълва АП. 

 

Париж си е поставил за цел да обучи тази година около 2000 украински войници на своя територия и близо 4000 други в Полша в рамките на по-широка европейска инициатива, съобщиха от офиса на Макрон.

 

В туит при пристигането си във Франция украинският президент написа: „С всяко посещение отбранителните и нападателните способности на Украйна се разширяват. Връзките с Европа стават все по-силни, а натискът върху Русия се увеличава".

 

Франция изпрати самолет, който да вземе Зеленски от Германия, където той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и обсъди планираната контраофанзива на Киев. Зеленски заяви, че неговата цел е да освободи окупираните от Русия територии на Украйна съгласно международно признатите й граници, а не да атакува руска територия.

 

В Германия Зеленски получи престижната награда "Карл Велики" за работа в служба на европейското обединение, която бе присъдена на него и на украинския народ за защитата на европейските ценности при отблъскването на руското нашествие в страната им.

 

Преди Германия Зеленски посети Италия, където се срещна с папа Франциск и с министър-председателката Джорджа Мелони.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 2817 |13.05.2023 Жозеп Борел: ЕС трябва да ускори снабдяването на Украйна с боеприпаси с голям обсег . 14| 2767 |13.05.2023 Хеликоптер и изтребител Су-34 се разбиха в граничещата с Украйна Брянска област на Русия . 43| 5703 |13.05.2023 “Армия от дронове” на Украйна унищожи руска техника за $1 млрд. . 17| 2935 |13.05.2023 Украйна обяви, че си е върнала територии в Бахмут след ожесточени сражения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads