Реклама / Ads
9| 8835 |22.10.2021 НОВИНИ

Фрапантни злоупотреби за 24 млн. лв. в Северозапада разкри икономическият министър

.
Даниела Везиева Източник: БГНЕС
Фрапантни злоупотреби в Северозападния регион по Оперативна програма ”Иновации и конкурентноспособност 2014-2020” в размер на 24 млн. лева разкри по време на брифинг служебният министър на икономиката Даниела Везиева.
 

„За периода 2014-2020 година са сключени 2913 договора по проектни предложения на стойност 2 млрд. и 63 млн., от които 930 проекта в Северозападен район, който бе приоритетен през целия програмен период, на стойност 478 млн.“, обясни тя.

 

„Констатираме, че средствата действително са дадени по утвърдените бизнес планове на всяка една от фирмите, с идеята да подобрим бизнес средата, както и да търсим косвените ефекти за жизнените стандарти на българина. От анализа се вижда обаче, че 1/3 от отчетените нередности /333/, са от Северозападния район. Констатираните нарушения са 94 на брой и са на стойност на корекция 24 млн. лева. Най-много от тези нередности са свързани с провеждането на обществени поръчки и с начина, по който се закупуват средства за активи, както и 9 от тях са свързани с устойчивост на инвестицията“, обясни Везиева.

 

Тя допълни, че Северозападният регион се ползва с приоритет по тази програма, защото там се отчита най-висока степен на бедност и най-ниско развитие на бизнеса.

 

„Заради това броят на всички тези нередности ни кара да си мислим, че сме имали доброто желание да променим нещо, но ефектът не е никак добър. Само в IT сектора са установени 42 броя нередности, който по принцип е водещ в нашата страна. Става дума за недопустими практики, като например има фирми, които са декларирали, че работят със софтуер, а реално работят на съвсем други места“, допълни министърът.

 

„Идеята е да покажем, че държавата се опитва да подпомогне бизнес средата чрез грантовите схеми и иска да вижда ефект от тях. За жалост нито се е подобрил жизненият стандарт, нито е намаляла вътрешната миграция в този район. Ето защо в следващите мерки ще разработим допълнителни мерки, които да бъдат по-опростени и да дават по-добър ефект на контрола“, посочи още Даниела Везиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7015 |17.10.2021 Откриха сериозни финансови злоупотреби в образованието . 2| 3077 |30.09.2021 КЕВР ще проверява за злоупотреби с цената на тока . 7| 6600 |07.09.2021 МЗ разкри финансовите злоупотреби на Костадин Ангелов като шеф на Александровска . 14| 9330 |26.08.2021 Десислава Атанасова без да иска призна - част от твърденията за злоупотреби са истина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads