Реклама / Ads
15| 7675 |30.04.2015 НОВИНИ

Фрог научи: Москов заплашвал шефовете на клиники в „Св. Иван Рилски”

.
Работещите в "Св. Иван Рилски" блокираха движенето, за да бъдат чути
Петър Москов е привиквал шефовете на клиниките в болница „Св. Иван Рилски” и ги заплашвал, че ако не се съгласят с неговата политика, ще бъдат сменени. Това стана ясно на петия ден от протеста в защита на отстранения от здравния министър изпълнителен директор д-р Дечо Дечев.
 

Заедно с новата директорка на лечебното заведение д-р Райкова Москов е оказвал натиск над лекарите, научи Фрог нюз. След срещата, проведена в кабинета на прясната ръководителка, министърът излязал при персонала на болницата и му съобщил, че шефовете на клиниките подкрепят неговата реформа, в това число и уволението на д-р Дечев. Началниците обаче отричат да са се съгласили с политиката на здравния министър.

 

Въпреки заплахите на Москов днес работниците в бели престилки отново протестираха срещу неговите решения. Те го призоваха да си подаде оставката и на негово място да застане кадърен човек, какъвто е д-р Дечев. Зарекоха се, че стачката ще продължи докато постигнат исканията си. За да покажат, че нищо няма да ги спре, медиците блокираха движението на булеварда пред университетската болница и обещаха, че и занапред ще го правят.

          

 „За каква реформа говори Петър Москов?! Реформа ли е да сипеш заплахи към директори на болници, че който не е съгласен с Москов, ще бъде уволнен?! Това е  диктатура! Същите хора с реформата, когато сменяхме режима и градихме нова България, говориха едно, а сега се държат все едно са внуци на Тодор Живков. 25 г. в България говорим за реформа, а няма такава. Няма здравеопазване или то е недостъпно за много хора. Убеждаваха ни, че болниците трябва да станат търговски дружества, удариха го на пазар, сега Радан Кънев казва, че няма значение дали тази болница е на загуба или на печалба. Едно говори пред лекарите, защото от тях иска печалба, друго – пред аудиторията.

Всички некадърници в здравеопазването да си ходят! Реформата да започне от Здравното министерство – като се започне от министъра. Тогава ще започне истинската реформа в България. Иначе с тези некадърници няма да има реформа, заяви Красимир Митов от национален синдикат „Защита”.

 

Не искаме да се връщаме на положението от преди 6 години. Преди да дойде д-р Дечев, болницата беше изпаднала, получавахме заплата от 240 лева, сега заплатите ни са прилични. Докато беше Дечев тук, не ни се прибираше вкъщи, сега не искаме да идваме на работа. Петър Москов не е за министър или е подведен. Голям инат е и не разсъждава. Не отчита минусите и плюсовете. Той директно реже главата на д-р Дечев, за мен това значи, че иска да му вземе болницата и парите. Обединението на 9 болници означава, че като пчелички ще работим. Ще вземат външна фирма, която да ни изчислява заплатите, разказа какво ще се случи оттук насетне с университетската болница рехабилитаторката Виолета Михайлова.

 

Работил съм тук преди д-р Дечев. Съвсем различно стана, когато той дойде. Болницата е различна, взаимоотношенията са различни. Единствената болница, която е просперираща. Струва ми се невероятно един мениджър да се сменя заради добри показатели. Надявам се здравият разум да надделее. Моето място е тук, за да защитя най-добрият мениджър в нашата система, сподели д-р Димитър Попов, гастроентеролог.

 

Познавам Петър Москов преди да стане министър. Бе точен и човек. Сега обаче за него важи поговорката: Властта разваля човека. Съветвам го да не разрушава нещо, градено с много труд. Забелязва се парадокс – разрушава се болница, която работи и се запазват тези с дефицит, коментира Аделина Зафирова, която също работи в „Св. Иван Рилски”.

 

Протестът на лекари, медицински сестри, санитари продължава в понеделник от 13 часа. Той има амбицията да прерасне в национален и да помете, всичко, което пречи на истинската реформа, която очевидно не е на Петър Москов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6818 |30.04.2015 Фрог научи: Подалият оставка МВР шеф отива в гранична полиция . 16| 7437 |30.04.2015 Само във Фрог: Гласят Писанчев за консул в Солун, текат десетки дела за „лов на вещици” в ДАНС . 23| 6557 |30.04.2015 Д. Божилов за Фрог: Борисов и Бъчварова са мобилизирали полицаите за TV 7 . 59| 7783 |29.04.2015 А. Славчев за Фрог: Борисов напомни, че управлява МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads