Реклама / Ads
7| 6984 |11.12.2015 НОВИНИ

Фрог око: Немци разкриват убийство у нас с невиждан робот

.
Невижданата у нас техника успяла да "разкрие" убиеца
Финансиране за няколко 3D проектора, които да пресъздават в детайли случки от местопрестъпленията търсят в МВР. Единичната цена на устройството е 90 000 евро, научи Фрог нюз от криминалисти. Макар във вътрешното ведомство да нямат пари дори за ДНК тестове и пудри за сваляне на отпечатъци, криминалистите мечтаят за високотехнологични роботи, които да им помагат при разследване на престъпленията.
 
Все повече работата на криминалистите започва да прилича на епизод от сериала „От местопресъплението“. В България вече е бил 3D проектор през лятото на 2015 –а. След убийството на немски турист, което се случило в хотелска стая на морския бряг, у нас пристигат полицаи от Германия. Съвместният международен екип от разследващи и оперативни работници използва 3D проектор, който пресъздава 1:1 местопроизшествието. По вкараните в паметта на високотехнологичната джаджа на мястото от жертвата улики, проекторът пресъздал версия за последните мигове от живота на немеца. Родните криминалисти останали с отворена уста. На база на „видяното“ те съставили точен физически профил на извършителя.

Няколко месеца по късно случаят е разплетен. Оказва се „банална“ криминално-битова история. Съпругата на жертвата, която била от бившия СССР, започнала паралелна връзка със здраво българско момче. Със задълбочаването на отношенията им съпругът се превърнал в „пречка“ за тяхното щастие и влюбените решили да я отстранят. Любовникът, който е родом от Северозапада, след престъплението се пренесъл да живее при веселата вдовица. По ирония на съдбата или поради точността на технологията той се оказал идентичен с профила на извършителя, създаден от робота. Днес двойката чака своята присъда.  Родната полиция пък чака няколко стотин хиляди евро за поне четири 3D проектора, с които да заработят криминалистите. Последните очакват присъдата да стане факт, преди технологиите да бъдат внедрени у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5692 |11.12.2015 П. Чернев пред Фрог: Не проляхме кръв за свободата си, трябва да го направим днес . 7| 5284 |10.12.2015 Позиция на ФРОГ отключи искане за обяснения и ограмотяване в БНР . 31| 10267 |10.12.2015 Бабикян за Фрог: Борисов има абсолютно участие в кадруването в съдебната власт . 29| 12153 |10.12.2015 Скандално във Фрог: Ненчев забрани сбогуване с МиГ-21

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads